Foto: Shutterstock
Par savu ziemas dārzu mājā sapņo ne viens vien telpaugu cienītājs, un nav jau brīnums – telpā starp tik daudz ziedošiem un zaļojošiem augiem rodas iedvesma, atraisās fantāzija un ir iespēja jebkurā gadalaikā baudīt dabas un miera harmoniju.

Dārzs, kas zaļo ne tikai ziemā

Nosaukums it kā saka priekšā, ka šis dārzs zaļo un zied vien gada aukstākajā laikā, tomēr tā būtība ir pavisam cita. Ziemas dārzs parasti ir stiklota konstrukcija vai daļa no telpas ar lieliem logiem, kas kalpo kā atpūtas stūrītis ar zaļiem un ziedošiem augiem. Tā caurspīdīgums paplašina telpas robežas, vienlaikus nodrošinot aizsardzību pret nelabvēlīgiem ārējiem apstākļiem. Ziemas dārza konstrukcija gandrīz vienmēr ir oriģināls risinājums, kuru izstrādā gan jaunbūvēm, gan projektē kā piebūvi jau esošai mājai.

Tradicionāli ziemas dārzā ierasts būt arī nelielam baseinam vai čalojošam strautiņam, kas rada ilūziju, ka atrodamies pie pašas dabas krūts kaut kur ārā, neatkarīgi no tā, kāds ir gadalaiks. Taču arī bez baseina un ūdens strūklām var radīt pienācīgu ziemas dārza oāzi.

Ziemas dārza izveide

Ziemas dārzs noteikti ir radoša vieta, kur izpausties pēc savas sirds patikas – šeit var veidot dažādas augu kompozīcijas, augu grupas, papildināt tās ar akmeņiem, izgaismot augus ar prožektoriem, ieviest mūzikas apskaņošanu un šo oāzi izmantot kā telpu atpūtai un relaksācijai.

Ne velti tie, kam mājās ir ziemas dārzs, šo zonu izmanto kā jogai un lasīšanai piemērotu vietu. Šī zona noteikti vairāk kalpo tieši atpūtai, ne tik daudz aktīvām nodarbēm, taču tiem, kam patīk dārzkopība, šī var būt iespēja rūpēties par augiem jebkurā gadalaikā. Ziemas dārzā noteikti iederēsies kāds atpūtas krēsls, šūpuļkrēsls, ērts dīvāns vai spilveni uz mīksta paklāja, kur atpūsties no ikdienas.

Ieteicamās debespuses

Ziemas dārza izveidē jāpievērš uzmanība tā novietojumam attiecībā pret debespusēm, informē speciālisti no Gartens.lv. Dārzkopības speciālisti min, ka, novietots pret dienvidiem, tas dos enerģijas ekonomiju ziemā, bet vasarā šajā konstrukcijā noteikti vajadzēs izmantot kondicionieri, tāpēc nebūtu pareizi izbūvēt to vērstu uz dienvidiem – dienvidrietumiem.

Ziemas dārzs, kas novietots uz ziemeļiem, būs pasargāts gan no vēja, gan no aukstuma. Austrumos novietotam, tajā būs daudz gaismas, bet rietumos novietotā ziemas dārzā varēs vērot saulrietu. Dārzkopības speciālisti gan iesaka ziemas dārzu veidot tur, kur nav pārāk daudz gaismas, jo stiklotā konstrukcija jebkurā gadījumā nodrošinās augus ar nepieciešamo apgaismojumu un tieši saules stari kaitēs lielai daļai augu.

Augi, kas piemēroti ziemas dārzam

Pirms ziema dārza izveides noteikti konsultējies ar speciālistiem, jo tik daudzu telpaugu ieviešana prasa zināšanas un pieredzi, lai augi būtu nodrošināti ar nepieciešamo gaismu, klimatu un laistīšanu. Tik daudzu augu pielāgošana vienai telpai nudien nav viegls uzdevums, taču, ja ievēroti visi ziemas dārza būvniecības priekšnosacījumi, tad šeit var audzēt gan ziedošus, gan bagātīgu lapotņu augus un arī vīteņaugus.

Ziemas dārzu izveidē kā piemērotus telpaugus ''K-rauta'' dārza un telpaugu eksperte Vēsma Dzintare min fikusus, palmas, dažādus kaktusus, gumijkokus, dracēnas, citrusaugus, papardes, antūrijas. Arī liānveida augi un vīteņaugi, piemēram, filodendri, būs ļoti piemēroti ziemas dārzam. Galvenais šādā apzaļumošanā ievērot, lai visiem augiem klimats būtu atbilstošs, jo ar laistīšanu vēl var izdabāt katram augam, bet ar atšķirīgu klimatu ne. Svarīgi arī telpaugus nenovietot pārāk tuvu sienām, lai ziemas sezonā tie neapsaltu un vasarā lapas neapdegtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!