Foto: Shutterstock
Planēta Zeme nav no gumijas. Katrs cilvēks patērē noteiktu daudzumu planētas resursu un līdz ar to rodas emisijas, kas uzsilda klimatu. Ar dažādu ekoloģiskās pēdas nospieduma kalkulatoru palīdzību var noskaidrot, cik lielu daļu no zemeslodes mēs ik gadu patērējam savām individuālajām vajadzībām. Piedāvājam ekoloģiskās pēdas mērīšanas rīku apskatu.

Vai saražojat vairāk atkritumu nekā jūsu kaimiņi? Cik tālu no jūsu mājas atrodas tuvākā sabiedriskā transporta pietura? Kādus atkritumu šķirojat? Vai jums ir motorlaiva? Cik bieži dzerat šampanieti? Cik stundas gadā lidojat ar lidmašīnu? Kurā gadā celta jūsu māja? Tie ir daži no jautājumiem, uz kuriem jāatbild, aizpildot dažādus pašmāju un ārvalstu ekoloģiskās pēdas mērīšanas testus jeb kalkulatorus, kas novērtē individuālo resursu patēriņu un pārtēriņu un piedāvā padomus, kā mainīt ikdienas paradumus, lai tie nekļūtu par napanesamu slogu planētai.

Uzzini savu personīgo resursu pārtēriņa datumu

Ne tikai aprēķināt savu ekoloģiskās pēdas nospiedumu, bet arī noskaidrot datumu, kurā ik gadu tiek pārtērēti resursi un atlikušais gads tiek pavadīts uz planētas rēķina, piedāvā organizācijas "Global Footprint Network" kalkulators. Tāpat šajā vietnē var uzzināt, cik zemeslodes būtu nepieciešamas, ja visi cilvēki dzīvotu tāpat kā testa veicējs.

Bīstamā robeža – trīs tonnas emisiju

Pasaules dabas fonda veidotā klimata kalkulatora svaru kausos likts mājoklis, transports, dzīvesveids un pārtika. Šajā vietnē norādīts – lai nekaitētu dabai un klimatam, viens cilvēks nedrīkst radīt vairāk kā trīs tonnas CO2 gadā. Pasaules dabas fonda eksperti aicina siltināt mājokļus, braukt ar sabiedrisko transportu un velosipēdu, kā arī izvēlēties vietējo, sezonai atbilstošu un ekoloģiski audzētu pārtiku.
Foto: Shutterstock

Noskaidro – esi klimata nelietis vai varonis?

Piecu minūšu testu piedāvā oglekļa kalkulators "Climate Hero". Testu izpildījušie tiek pie titula – klimata nelietis, patērētājs, draugs vai varonis. Tipiska Rietumu pasaules iedzīvotāja pēdas nospiedums ir 10 tonnas CO2 gadā, norādīts vietnē. Lai samazinātu klimata pārmaiņu ietekmi, līdz 2030. gadam šis vidējais CO2 daudzums jāsamazina līdz divām tonnām uz cilvēku. Vietnē atrodami padomi, kā, tikai nedaudz mainot savus paradumus, var ievērojami samazinātu savu ietekmi. Piemēram, atsakoties no cieto sieru ēšanas.

Kalkulators ūdens taupīšanai

Vai jūsu dušas uzgalis taupa ūdeni un cik bieži vannojaties – uz šāda veida jautājumiem vedina atbildēt ASV izveidotais rīks "Water Calculator". Šis mērrīks radīts ar mērķi rosināt iedzīvotājus netērēt nejēdzīgi daudz ūdens. Padomi vērsti arī mazmājiņas paradumu virzienā, aicinot izlaist dažu labu klozetpoda noskalošanas nolaišanas reizi, kad "ūdens ir dzeltens", tādējādi ievērojami ietaupot ūdeni.

Atpērcies no saviem izmešiem

Apvienoto Nāciju organizācijas klimata kalkulators mudina iedziļināties mājsaimniecības, transporta un dzīvesstila paradumos, aicinot tos mainīt uz zaļo pusi. Šajā vietnē var uzzināt dažādus faktus par klimata pārmaiņām, piemēram, par to, kāpēc industriālajai liellopu gaļas un palmu eļļas ražošanai ir tik liela ietekme uz klimatu. Interesanti, ka šajā vietnē ikviens var atpirkties no saviem izmešiem. To var paveikt, ziedojot projektiem, kas palīdz samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas kaut kur citur pasaulē, lai tādā veidā kompensētu paša dzīvesveida radītās emisijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!