Foto: Publicitātes foto
Eiropas Savienība, cenšoties mazināt globālo sasilšanu, rosina vēl stingrāku fluorēto gāzu jeb F-gāzu emisiju kontroli. Daudzi cilvēki pat nezina, kas tas ir, lai gan katrā mājā var atrast ierīces, kas pildītas ar šo gāzi, kurai ir daudz lielāks siltumnīcas efekts nekā labi zināmajai CO2.

F-gāzes jau daudzus gadus tiek izmantotas elektroapgādē, saldēšanas iekārtās, gaisa kondicionēšanā, ugunsdzēsības iekārtās un citur. Tām ir ārkārtīgi augsts globālās sasilšanas potenciāls (GSP), kas attiecas uz vielas termisko ietekmi uz klimatu un izteikts CO2 ekvivalentā. Sēra heksafluorīda (SF6) gāzes, ko izmanto augstsprieguma elektroenerģijas sadales tīklos, ir vienas no agresīvākajām, jo to GSP ir pat 22 800 reižu lielāks nekā oglekļa dioksīdam.

Lai īstenotu 2016. gadā apstiprinātos Monreālas protokola Kigali grozījumus, kas nodrošina klimata aizsardzību no HFC (fluorogļūdeņražu patēriņa un ražošanas) smagās ietekmes, Eiropas Savienība groza F-gāzu pašreizējās regulas prasības, nosakot stingrāku uzraudzību un samazinot izsniegto kvotu apjomu, neskatoties uz to, ka šīm gāzēm ir maz alternatīvu, piemēram, elektroenerģijas nozarē.

Foto: Publicitātes foto

"Sēra heksafluorīds jeb SF6 ir mākslīga gāze, kas jau gadu desmitiem tiek izmantota elektroenerģijas nozarē elektriskās strāvas izolācijai. Tai ir lieliskas dielektriskās īpašības, kas ļāvušas ražotājiem izstrādāt kompaktas sadales iekārtas. Tomēr tā ir ārkārtīgi spēcīga siltumnīcefektu izraisoša gāze, kuras globālās sasilšanas potenciāls ir tūkstošiem reižu lielāks nekā CO2. Līdz ar to daudzu valstu valdības un regulatori vēlas ierobežot SF6 un citu F-gāzu izmantošanu, lai mazinātu negatīvo ietekmi uz vidi," stāsta starptautiskā energopārvaldības uzņēmuma "Schneider Electric" vidējā sprieguma produktu piedāvājuma vadītājs Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs Vladimirs Osipovs (Vladimir Ossipov).

Šā gada oktobrī ES Komisija nāca klajā ar jaunu priekšlikumu F-gāzu regulai, kas pilnībā aizliegtu F-gāzu izmantošanu sadales iekārtās līdz 2032. gadam, un pirmais aizliegums vidējā sprieguma sadales iekārtās stātos spēkā 2026. gadā. Šis priekšlikums par regulas izmaiņām tiks izskatīts Eiropas Parlamentā nākamā gada sākumā.

Stājoties spēkā šīm izmaiņām, no 2026. gada 1. janvāra regula liegs izmantot 24 kV vidējā sprieguma iekārtas, kas izolētas ar SF6 gāzi un citām F-gāzēm.

Foto: Publicitātes foto

"Nozarei tas nozīmētu, ka no 2026. gada 1. janvāra visiem elektroapgādes uzņēmumiem un industriālajiem klientiem, kuri izmanto 24 kV elektrotīklu, būs jāpāriet uz jaunām F-gāzes nesaturošām sadales iekārtām. Pakāpeniski F-gāzu ierobežojums skars ne tikai zemā un vidējā sprieguma, bet arī augstsprieguma sadales iekārtas," stāsta "Schneider Electric" eksperts.

F-gāzi saturošu iekārtu izņemšana no aprites – izaicinājums nozarei, augstākas cenas patērētājiem

Kā norāda Osipovs, F-gāzi saturošu iekārtu pakāpeniska aizvietošana iekārtu piegādātājiem būs nozīmīgs izaicinājums.

Lielākā daļa esošo sadales iekārtu būs jāpārveido, un piegādātājiem līdz 2026. gadam būs jābūt gataviem piedāvāt Eiropas tirgum pilnīgi jaunas iekārtas. Nozarei būs jāpāriet uz jauniem F-gāzes nesaturošiem produktiem un videi draudzīgākiem risinājumiem. Diemžēl tas palielinās cenas galalietotājiem, jo sadales iekārtas ar F-gāzu izolāciju parasti ir lētākas nekā sadales iekārtas bez tās.
Vladimirs Osipovs, "Schneider Electric" vidējā sprieguma produktu piedāvājuma vadītājs Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs

SF6 gāzes aizstāšana ar tīru gaisu

Lai atteiktos no SF6 gāzes, pasaulei būs nepieciešami jauni tehnoloģiskie risinājumi. Šādas tehnoloģijas jau ir izstrādājis pasaulē ilgtspējīgākais uzņēmums "Schneider Electric", kas ne tikai pakāpeniski nomainījis savas F-gāzi saturošās iekārtas, bet arī izstrādājis industriālos risinājumus, kas SF6 gāzi aizstāj ar videi draudzīgu alternatīvu – tīru gaisu un vakuuma tehnoloģiju.

Foto: Publicitātes foto

"Mūsu uzņēmums ir atradis risinājumu, kā sadales iekārtās izmantoto SF6 gāzi aizstāt ar tīra gaisa un vakuuma tehnoloģiju. Nesen tirgū tika ieviestas divas jaunas vidējā sprieguma sadales iekārtas – viena no tām paredzēta elektroenerģijas sadales uzņēmumiem, bet otra – sekundārajiem sadales tīkliem, kurus var izmantot komerciālās vai ražošanas ēkās. Šīs ir pirmās šādas iekārtas, kurās gaiss ir aizstājis siltumnīcefekta gāzes. SF6 nesaturošai vidējā sprieguma sadales iekārtai ir tādas pašas īpašības kā tradicionālajām sadales iekārtām – tās ir ļoti efektīvas, kompaktas un ar vēl ilgāku kalpošanas laiku – līdz 40 gadiem," skaidro Osipovs.

F-gāzi nesaturošu elektroenerģijas sadales iekārtu izmantošana palīdzēs sasniegt ambiciozākus ilgtspējības mērķus ražošanā un citās uzņēmējdarbības jomās. Piemēram, ēkām būs vieglāk iegūt LEED vai BREEAM sertifikāciju, elektrisko transportlīdzekļu uzlādes infrastruktūra kļūs vēl ilgtspējīgāka, un visam elektrotīklam būs mazāka ietekme uz vidi. "Schneider Electric" izstrādātās videi draudzīgās sadales iekārtas jau izmanto tādi starptautiski uzņēmumi kā "E.ON", "EEC Engie" un "Green Alp".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!