Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Šoruden uzsāku maģistrantūras studijas, kas paģēr lielu lasīšanu. Lai gan varu lepoties ar diezgan iespaidīgu ģimenes bibliotēku, daudz latviešu prozas jaunumu vai specifiskas nozaru literatūras tur nav. Un arī nevajag. Jo ir bibliotēkā. Daži tagad nopūtīsies un teiks – tad nu gan jaunums, laikam vairs nav nekā, par ko rakstīt. Iespējams, bet es pati bibliotēku jaunatklāju vien pērn jeb gandrīz 20 gadus pēc pēdējās nenodotās grāmatas iepriekšējā studiju vietā.

Tātad – īsumā – šī gada sākumā piereģistrējos Rīgas Centrālajā bibliotēkā (RCB). Šajā laikā esmu paņēmusi 36 grāmatas, no tām izlasījusi 25. Ja rēķinām ļoti vienkāršoti un pieņemam, ka šīs grāmatas būtu pirkusi, pusgada ieguvums varētu būt ap 250–350 eiro (rēķinot tikai izlasītās). Taisnības labad – kādus sešus eiro šajā laikā esmu samaksājusi soda naudās. Aizrautīgi izmantoju elektronisko katalogu, kas ļauj noskaidrot, kurā no filiālēm ir pieejama kārotā grāmata, iestāties rindā uz karstākajiem literatūras pīrādziņiem, nepalaist garām grāmatas nodošanas laikus un citādi izmantot bibliotēkas pakalpojumus maksimāli ērti un efektīvi.

Ieguvumi

Ietaupi naudu. Pašsaprotami, vai ne? Bet, kad paskatos cenas grāmatnīcās un galvā aptuveni sakalkulēju, cik man izmaksātu kārtējā grāmatu čupiņa, ikreiz iekšēji nopriecājos. Un būtībā šis punkts arī "kompensē" visus neērtību sarakstā saliktos. Plus – tu nekad nevari būt drošs, ka par grāmatu iztērētā nauda būs līdzvērtīga gūtajam gandarījumam.

Ietaupi vietu. Lai kā es priecātos par bagātīgajiem lasāmvielas krājumiem vecāku mājās, savā dzīvesvietā vēlos iztikt ar nelielu grāmatplauktu, kurā gulst vien tās grāmatas, kuras dažreiz pārlapoju vai kuru klātbūtne mani nomierina. Paņem, izlasi, aiznes, ņem nākamo un nebēdā par putekļiem!

Mazliet palīdzēt planētai? Nezinu kopsakarības starp grāmatu industriju un klimata izmaiņām, bet nepirkt jaunu, ja bez tā var iztikt, ir necerēti atbrīvojošs dzīves vadmotīvs, gādājot par savām finansēm un sirdsmieru.

Jaunumi un aizmirstas pērles. Ja nespēj izsekot dažādu izdevniecību jaunumiem, zinošās, draudzīgās un atsaucīgās bibliotekāres te ir lielisks palīgs. Tāpat ikvienam ir "noteikti kaut kad izlasīšu" grāmatu saraksts – klīstot gar plauktiem vai klejojot elektroniskajā katalogā, bieži uzduros grāmatām, kuras jau sen gaida šo "kaut kad". Es to uztveru kā zīmi, ka tikpat labi "kaut kad" var būt tagad, un tā esmu ar prieku izlasījusi vairākus atliktos darbus.

Neērtības

Ierobežots laiks. Bibliotēkas grāmatas izsniedz uz noteiktu laiku. No vienas puses – slikti. No otras puses – dažreiz tas motivē saņemties un tikt līdz pēdējai lapai. Lielākoties grāmatu lasīšanas laiku var pagarināt (starp citu, saviem spēkiem elektroniski), bet jārēķinās – ja uz grāmatu gaida citi, pagarināšana nav iespējama.

Gaidīšana. Var gadīties, ka tikko svaigi iznākušais erotiskais dižpārdoklis vai asinis stindzinošais skandināvu slepkavnieku gabals būs uz izķeršanu un rindā nāksies gaidīt pat vairākus mēnešus. Ideāli – tas ir īstais laiks ķerties pie jau minētā "noteikti kaut kad izlasīšu" saraksta vai pastaigāt gar grāmatu plauktiem, ļaujoties intuīcijai vai vāka noformējumam.

Nokļūšana. Lai gan RCB filiāles ir daudzviet Rīgas apkaimēs, ir jābūt īstam veiksmes luteklītim, lai dzīvotu kādai no tām tieši blakus. Tomēr bibliotēku darba laiks ir draudzīgs arī strādājošiem cilvēkiem, un vakara vai brīvdienu pastaiga līdz bibliotēkai var kļūt par patīkamu un lietderīgu ikdienas paradumu.

Kā vēl ietaupīt?

Protams, bibliotēka ne visiem būs piemērota. Vienam nepatīk, ka uz kāroto grāmatu jāpagaida. Cits vairāk par visu vēlas ievilkt nāsīs to jaunas grāmatas smaržu vai just, kā grāmatas vāciņi padodas pirmajai atvēršanai. Vēl kāds pārāk labi pazīst sevi un zina – ikdienas maršrutā starp darbu, mājām, sporta zāli, bērnu pulciņiem un vēl miljonu citu lietu bibliotēkai gluži vienkārši neatradīs vietu. Un arī tas ir OK.

Mainies ar grāmatām ar kolēģiem un draugiem, lasi saudzīgi un pēc tam grāmatu atdāvini vai par mazāku naudiņu notirgo, seko līdzi grāmatu pirkšanas/pārdošanas sludinājumiem sociālajos tīklos vai īpašās vietnēs, kur bieži var atrast aktuālas lietas par daudz draudzīgākām cenām, un pievērs uzmanību akcijām un pastāvīgajām atlaidēm dažādām sabiedrības grupām grāmatnīcās. Tāpat labi pārdomā – ja tev mājās jau ir prāva čupiņa neizlasītu vai pat neizpakotu grāmatu, vai tiešām jāpērk nākamā? Lai mums gudra lasītprieka piepildīts rudens!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!