Foto: Shutterstock
Mainoties gadskaitlim kalendārā, daudzi apņemas mainīt arī savus ikdienas paradumus. Liela daļa sev apsola atmest kaitīgos ieradumus, vairāk sportot un ēst veselīgāk, savukārt citi nolemj mazāk kreņķēties, biežāk smaidīt un izteikt komplimentus. Izvirzot jaunus mērķus, varbūt vērts tajos atvēlēt vietu arī tādiem, kas sniegs labumu ne tikai sev pašam, bet arī zemeslodei?

Mēs katrs jau rīt varam sākt dzīvot zaļāk, savos ikdienas paradumos ieviešot pavisam nelielas izmaiņas. Lūk, vienkāršas idejas zaļākam dzīvesveidam, kas nāks par labu gan maciņam un veselībai, gan arī pasaulei kopumā.

Nepērc ūdeni pudelēs. Vietējie pētnieki regulāri mums atgādina – krāna ūdens Latvijā ir gana labs un drošs ikdienas lietošanai. Savukārt, dodoties ārpus mājām, ņem līdzi atkārtoti uzpildāmu ūdens pudeli, nevis iegādājies ūdeni plastmasas pudelē veikalā. Tādējādi tu ne tikai samazināsi vienreizlietojamo plastmasas pudeļu patēriņu un savu ietekmi uz vidi, bet arī krietni ietaupīsi naudu.

Uz veikalu – ar savu maisiņu. Vienreiz lietojamie plastmasas maisiņi veikalos ir ne tikai dabai ļoti nedraudzīgi, bet arī dārgi. Dodoties iepirkties, ņem līdzi no mājām pats savu auduma maisiņu, groziņu vai jebkādu sev ērtu un parocīgu somu, kurā salikt produktus.

Brauc ar velosipēdu vai izmanto sabiedrisko transportu. Ja ikdienā pārvietojies tikai ar privāto automašīnu, pamēģini vismaz reizi nedēļā to aizstāt ar kādu dabai draudzīgāku pārvietošanās veidu – brauc ar velosipēdu, izmanto sabiedrisko transportu vai ej kājām.

Taupi enerģiju un ūdeni. Pirms izej no mājas, izslēdz elektroniskās iekārtas. Tāpat arī neaizmirsti no rozetēm atvienot lādētājus un citus "sīkos elektrības zagļus", par kuriem ikdienā mēdzam aizmirst. Padomā arī par apgaismojumu – izmanto energoefektīvās spuldzes. Neizšķērdē ūdeni! Izvērtē, vai tiešām nepieciešams katru otro dienu iet vannā – varbūt pilnīgi pietiek ar dušu. Lieku reizi arī atgādini sev zobu tīrīšanas laikā aizgriezt krānu.

Izvēlies kvalitāti, nevis kvantitāti. Pērc mazāk apģērba un izvairies no "ātrās modes" drēbēm, kas tiek iegādātas atlaižu, reklāmu vai citu impulsu ietekmē. Dod priekšroku nedaudz dārgākiem, bet kvalitatīvākiem un izturīgākiem apģērbiem un apaviem, kas kalpos ilgāk.

Izvēlies ilgtspējīgus higiēnas produktus. Izvēlies dabiskus un ilgtspējīgus higiēnas produktus, piemēram, auduma autiņbiksītes bērniem. Tāpat arī ir dažādas sieviešu higiēnas preču alternatīvas. Sākot ar ausu kociņiem un skuvekļiem līdz pat šampūniem, zobu birstēm un zobu diegiem – mūsdienās teju ikvienam tradicionālajam higiēnas produktam iespējams atrast videi draudzīgāku alternatīvu – ja ne izpildījuma vai sastāva, tad vismaz iepakojuma ziņā.

Audzē pats savus zaļumus. Nepaspēsim ne aci pamirkšķināt, kad pie durvīm jau klauvēs pavasaris. Varbūt šogad vērts pamēģināt pirmoreiz izaudzēt uz palodzes pašam savus zaļumus? Lociņi, salātlapas, baziliks un dažādi garšaugi – izvēlies to, kas pašam vislabāk garšo un kārojas.

Šķiro atkritumus. Atkritumu šķirošana ir temats, par kuru var runāt atkal un atkal, jo, lai arī cik bieži tas tiktu pieminēts, ne visās mājsaimniecībās šķirošana ir pašsaprotama un ierasta prakse. Ja neesi vēl sācis to darīt, tad šis var vēsturē ieiet kā gads, kurā tieši tu sāki šķirot atkritumus.

Ņem kafiju līdzi no mājām. Vai pa ceļam uz darbu vēlies iestiprināties ar kafiju? Pagatavo to līdzņemšanai mājās, nevis iegādājies degvielas uzpildes stacijā vai kioskā pa ceļam uz darbu. Tu ne tikai krietni ietaupīsi naudu, bet arī samazināsi savu ietekmi uz dabu, jo nepatērēsi vienreizlietojamās kafijas krūzes.

Uz veikalu – ar iepirkumu sarakstu (un paēdis). Pirmkārt, uz veikalu nedrīkst doties izsalkumā, jo tas var vainagoties ar dažādiem nevajadzīgiem pirkumiem. Otrkārt, vienmēr izveido iepirkumu sarakstu un centies stingri pie tā pieturēties. Ik dienu atkritumos nonāk prātam neaptverams pārtikas daudzums – nekļūsti par daļu no negausīgā patērētāju kulta.

Gatavo mājās un plāno maltītes. Pasūtīt līdzņemšanai vai ar piegādi mājās ēdienu no savas iecienītākās kafejnīcas mūsdienās ir pavisam vienkārši, taču pagalam neizdevīgi, ja tas tiek darīts regulāri. Ja vēlies ietaupīt, gatavo mājās un rūpīgi plāno savas maltītes. Lai ietaupītu laiku, vari veidot ēdienu sagataves vairākām dienām uz priekšu.

Tīri dabīgāk. Samazini ķīmisko tīrīšanas līdzekļu izmantošanu savā mājsaimniecībā un izmanto dabīgākas alternatīvas. Piemēram, soda, citronskābe, etiķis un visparastākās šķidrās saimniecības ziepes ir starta komplekts, ar ko sākt netīrumu apkarošanu virtuvē, vannasistabā un citās telpās. Interneta vidē atradīsi gana daudz recepšu un ieteikumu, kā savstarpēji miksēt šīs vielas izcilam rezultātam.

Projektu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild "Delfi Brand Studio".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!