Foto: Publicitātes foto

Ģimenēm no 2024. gada janvāra iespējams klausīties un lasīt izglītojošas pasakas "Čivinātāja dienasgrāmata" par Zvirbuļu ģimeni, kura rūpējas par dabu. Tās lasa sabiedrībā zināmi cilvēki, un pasakas bērniem saprotamā veidā skaidro vides aizsardzības principus.

Vidi mums apkārt ietekmē gan klimata pārmaiņas pasaulē, gan cilvēka saimniekošana – mežos tiek izmesti būvgruži un citi atkritumi, lauksaimniecības piesārņojuma dēļ aizvien aizaug ūdenstilpes, Latvijā iedzīvojas dažādas invazīvās sugas, nepareizi lietotas vai nekvalitatīvas apkures iekārtas, kā arī transports un rūpnieciskā ražošana piesārņo gaisu, tādējādi ietekmējot veselību. Šie ir daži no piemēriem, kas veicina dabas piesārņojumu.

Lai par šo problēmu runātu un skaidrotu, ko ikviens sabiedrības loceklis var darīt, radītas 20 pasakas.

Projekta "Čivinātāja dienasgrāmata" galvenie varoņi ir zvirbuļu ģimene, un 20 stāstos attēlots, kā ģimene izzina vidi sev apkārt, tostarp pilsētu un mežu, kas viņu apkārtnē notiek tieši dabas kontekstā un ko katrs var darīt, lai veicinātu pārmaiņas un atstātu pēc iespējas mazāku nospiedumu dabā.

Lasot pasakas, zvirbuļu ģimeni iemieso 20 dažādi cilvēki, kuri atsaucās dalībai. Piemēram, Sanda Dejus iepazīstina ar biotopu, Krista Zvirgzdiņa stāsta par elektroiekārtu nodošanu, Valdis Melderis izskaidro gaisa piesārņojuma problēmas, bet Kasher atgādina, kā pareizi šķirot tekstilu. Pasakas lasa arī Armands un Iveta Simsoni, Mārtiņš Kapzems, Vita Baļčunaite, Olga Kazaka, Alise Haijima, Jānis Kronis, Santa Didžus, Lelde Dreimane, Lauris Zalāns, Ketija Šēnberga, Ieva Adamss, Lauris Dzelzītis, Miks Dukurs, Marta Grigale un Jānis Pētersons no grupas "Citi zēni".

Pasakas pieejamas audio versijā un rakstiski, tādējādi katra ģimene var izvēlēties sev ērtāko formātu. Visas pasakas projekta gaitā būs lasāmas un klausāmas portāla "Delfi" sadaļā "Čivinātāja dienasgrāmata", kur katru pasaku papildina stāstnieka foto un krāsojama ilustrācija ar konkrētās pasakas tēliem. Audio pasakas pieejamas arī RADIO TEV mājaslapā un radio stacijas Spotify kontā.

Projekta "Čivinātāja dienasgrāmata" mērķauditorija ir bērni un viņu vecāki, jo, vēršoties pie mazākajiem sabiedrības locekļiem, jau no mazotnes iespējams mācīt rīkoties pareizi un atbildīgi, lai tādējādi nākotnē izvairītos no videi kaitīgas uzvedības. Savukārt vecāki, kuri saviem bērniem lasīs sagatavotās pasakas vai tās klausīsies kopā, būs apņēmušies sekot pasaku noslēgumā sagatavotajiem ieteikumiem, un bērni uzmanīs, lai visa ģimene rīkojas atbildīgi.

Pasaku tēmas nav piesaistītas kādam konkrētam periodam vai laika rāmim, tādēļ tas ir ilgtermiņa projekts – sagatavotās pasakas varēs lasīt un klausīties tik ilgi, kamēr bērniem būs interesanti. Projekta veidotāji būs gandarīti, ja tās nonāks arī sākumskolās vai bērnudārzos, kur varēs rīkot kopīgu pasaku klausīšanos visai grupiņai.

Projektu "Čivinātāja dienasgrāmata" finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds, par projekta saturu atbild SIA "PR Kvadrāts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!