Foto: Māris Kiseļovs
“Depozīts – 1, 2, 3, un Latvijā ir tīrs!” dungoja Zvirbuļmāsiņa, kamēr ar māmiņu devās uz veikalu pēc sviesta paciņas. Šis teikums viņai bija pielipis jau kādu laiku, jo kādā stundā par to runāja skolā. Ciemos bija atnākusi Vāveres jaunkundze, lai pastāstītu, ka jau no 2022. gada ieviesta depozīta sistēma.

"Māmiņ, vai zini, kas ir depozīts?" māsiņa jautāja un cerēja pārsteigt ar zināšanām, ko Zvirbuļmāmiņa varbūt vēl nezina. "Šķiet kaut kas dzirdēts, bet pastāsti vairāk," mudināja māmiņa.

"Tā ir akcija, kurā var nodot plastmasas un stikla pudeles. Tā mēs palīdzam samazināt atkritumu daudzumu, lai daba būtu tīrāka un sakoptāka. Daudzās vietās ir uzbūvētas speciālas mājiņas, kur var aiznest savu izdzertā dzēriena iepakojumu – vajag tikai uz pudeles meklēt īpašu zīmi, kas nozīmē, ka to var nodot vai uzpildīt vēlreiz," Zvirbuļmāsiņa stāstīja.

Foto: Publicitātes foto
Noklausies! Pasaku lasa Ketija Šēnberga

"Vāveres jaunkundze skaidroja, ka nodotās pudeles – gan stikla, gan plastmasas – jānes tukšas, nesaspiestas vai tikai druuusciņ, drusciņ deformētas, vēlams izskalot. Tās var atdot gan ar vāciņiem, gan bez tiem, bet man jau šķiet, ka vislabāk ar vāciņu, jo tad arī to varēs pārstrādāt, vai ne?" māsiņa uzlūkoja māmiņu. Viņa atbildēja, ka izklausās gluži loģiski.

Zvirbuļmāmiņa painteresējās, vai visas, visas pudeles var nodot? Māsiņa pašķirstīja svarīgo pierakstu blociņu un atbildēja: "Nē, tikai tos iepakojumus, kuriem ir speciālā zīme, bet visu citu joprojām var nodot plastmasas vai stikla konteineros. Aa, un vēl bundžiņas jeb skārdenes var nodot. Ne tikai plastmasas vai stikla pudeles."

"Māmiņ, bet vai zini, kas vēl forši? Par katru pudeli var saņemt 10 centus! Es ne tikai palīdzu dabai, bet varu krāt naudiņu, lai pēc tam nopirktu kaut ko īpašu," priecājās Zvirbuļmāsiņa. "Gribētos sakrāt vafeļpannai, jo mums tādas nav un vajag aizņemties no Āpša kunga. Vienīgi nav tā, ka uzreiz dod naudiņu. Pudeļu aparāts iedot kuponu, un tos var krāt. Vafeļpannu var nopirkt kādā no veikaliem, kuros atrodas nodošanas punkts."

"Vai, cik jauki! Ne tikai ietaupa enerģiju, kas izmantota, pārstrādājot vienu stikla pudeli, bet var vēl nopelnīt savai sapņu dāvanai," Zvirbuļmāmiņa jūsmoja. "Tas nudien ir vērtīgs pasākums – tā depozīta sistēma. Zinu, ka, izmazgājot, uzpildot un laižot stikla pudeles apritē no jauna, tās var izmantot līdz pat 10–15 reizēm." Un viņa vēl piebilda: "Zini, kas būtu vēl labāk? Mēs katrs varam mazāk pirkt plastmasas dzērienu pudeles vai skārdenes, jo tagad visās iespējamās formās un krāsās var nopirkt savu daudzkārtlietojamo pudeli un pildīt tajā dzērienu kaut simtiem reižu! Nekas nebūs jāpārstrādā un mazāk jātērē naudiņa. Tā būtu mana sapņu izvēle – mazāk izlietota iepakojuma un tīrāka daba."

Pasakas beigas. Paldies, ka klausījies!

Lejupielādē krāsojamo lapu, izprintē un krāso!

Projektu "Čivinātāja dienasgrāmata" finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds, par projekta saturu atbild SIA "PR Kvadrāts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!