Foto: Dmitrijs Suļžics/F64

Latviešu, kas profesionālajā sportā sasnieguši elites līmeni uz patiešām globālas skatuves, nav nemaz tik daudz – pārītis basketbolā, tenisā, viens boksā. Un diezgan droši, ka, sākot uzskaitīt viņus vārdos, Mārtiņu Zalmanu nepieminētu neviens no jums. Taču viņš tur ir. Pirmā formula arvien ir autosporta karaliskā ģimene, bet "Williams" komanda – starp vēsturiski cienījamākajām šajā aristokrātu kompānijā. Mārtiņa inženiera talantu britu gigants pamanīja pirms trim gadiem un savu iespēju viņš nav izniekojis, vispirms apliecinot savas prasmes birojā, bet kopš pagājušās sezonas – jau elitārajā trases komandā. Arī 2021. gadā viņš būs "Williams" smadzenes F1 "Grand Prix" posmos.

Tagad, 2021. gada ziemā, jau droši varam novērtēt, kas no iecerētā sanācis. "Mazliet citādi, bet galu galā – labāk nekā gaidīju," kodolīgi rezumē Mārtiņš. "Kas nebija paredzēts manā divu gadu programmā, bet ko pats ļoti gribēju, bija darbs trasē. Tur ir tā īstā sāls – tas, kas mani tā piesaista autosportam. Strādājot birojā, tevi, protams, virza ideja, kā vārdā to dari, tomēr sacīkšu adrenalīnu sajust grūti. Tāpēc tāds bija mans klusais mērķis – vismaz uz kādu laiku man tur ir jānokļūst. Lai saprastu un izbaudītu, ko mēs te vispār darām." Un tas izdevās.

"Bija izveidojies labs kontakts ar mehāniskās daļas priekšnieku, un kādu dienu viņš izteicās, sak – mums komandā ir šāda pozīcija, gribam laiku pa laikam pamainīt kadrus, reizi gadā kādu aizsūtīt, un varbūt tu pēc pāris gadiem tā kā varētu. Sapratu – jā, forši, pēc pāris gadiem varētu, bet... gribas jau tagad, uzreiz! Un pieteicos uz pirmo kārtu," stāsta Mārtiņš. Un arī šoreiz nekļūdījās. Komanda no pretendentiem atlasīja divus piemērotākos, katram dodot iespēju pierādīt sevi vienā GP posmā, un 2019. gadā augusta beigās latvietis varēja kravāt somas ceļam uz Beļģiju – lai Spā trasē pierādītu bosiem, ka spēj būt noderīgs arī kaujas apstākļos un bez baltās apkaklītes. "Pēc tam saņēmu piedāvājumu 2020. gada sezonā strādāt šajā pozīcijā."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!