Foto: AP/Scanpix/LETA

Viņš bija kapteinis komandā, kuru uzskata par visu laiku labāko starp tām, kas neizcīnīja Pasaules kausu. Čirkaini mati, pinkaina bārda, izstīdzējis augums. Viņam trūka spēka un izturības, tāpēc viņš izvairījās no fiziskām divcīņām, attīstot rāmu, uz vienu pieskārienu balstītu spēles stilu, kurā visu darbu viņa vietā paveica bumba. Pietiekami gudrs, lai nokārtotu eksāmenus bez mācīšanās, un pietiekami prasmīgs, lai gūtu vārtus bez trenēšanās. Medicīnas doktors, futbola virtuozs un politiskais aktīvists – viņa vārds bija Brazileiru Sampaiu de Soza Vieira de Oliveira jeb vienkārši Sokratess.

Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ Sokratess medicīnas vietā izvēlējās futbolu, bija iespēja piedalīties sporta lielākajā pasākumā. Lai gan tēvs gadiem ilgi šķendējās par dēla smēķēšanas ieradumu, līdz pat 1980. gada vidum Sokratess pat neapsvēra domu no tā atteikties. Viņš izsmēķēja divas cigarešu paciņas dienā, tomēr līdz 1980. gada vidum samazināja dienas patēriņu līdz puspaciņai. Tas lika justies daudz labāk. Viņš pieņēmās svarā, treniņi vairs nebija tik mokoši, un viņš izbaudīja futbolu vēl vairāk.

Sokratesa kaitīgie ieradumi kaitināja arī Brazīlijas izlases galveno treneri Tele Santanu. Divus gadus pirms Pasaules kausa viņš atklāti pateica Sokratesam, ka tabaka stāv ceļā iespējai kļūt par izcilnieku. "Ja Sokratess par sevi rūpētos tāpat kā Ziko, kurš nesmēķē, viņš būtu labākais spēlētājs Brazīlijā. Pašlaik savus fiziskos trūkumus viņš piesedz ar jaunību un nenoliedzamo meistarību. Taču laiks rit, un viņa smēķēšana liek apšaubīt, vai viņš savas spējas saglabās līdz finālturnīram," paziņoja treneris.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!