Foto: AFP/Scanpix/LETA
Futbols vienmēr bijis plašākas pasaules spogulis, taču šodien tas neapšaubāmi atspoguļo ko jaunu. Oligarhi, privātā kapitāla magnāti un naftas valstis ir pārņēmušas gan šo lielisko spēli, gan visu pasauli. Pirmais tradicionālo futbola sistēmu uzlauza Romāns Abramovičs, kura piemēram nākamo divdesmit gadu laikā sekoja citi jaunbagātnieki. Šodien stāsts par futbolu vairs nav tikai stāsts par sporta veidu – tas ir stāsts par absolūti visu, pētnieciskās žurnālistikas izdevuma "Mother Jones" publicētā materiāla virsrakstā uzsver raksta autors Tims Mērfijs.

Futbols piedzīvo finansiālu un ģeopolitisku satricinājumu, kas ievadījis pārmērību, netīrās naudas un nevienlīdzības zelta laikmetu. Pateicoties Volstrītai un naftas valstīm, sports ir ienesīgāks nekā jebkad agrāk. Taču acīmredzamākas kļuvušas arī sekas konsolidācijai un nepārbaudītas izcelsmes naudai. Stāsts par to, kā tādas komandas kā "Newcastle" tiek līdz uzvarām, ir stāsts arī par to, ko zaudē līdzjutēji, organizācijas un valstu valdības, lai pie šīm uzvarām tiktu.

Valsts ieguldījumu fondi, sankcijas un parādsaistības sestdienas rīta sarunās tiek piesauktas tikpat bieži kā spēles taktika un gūtie vārti. Spēki, kas mūsdienu futbolu pārvērš par kaut ko lielāku, labāku un morāli tukšāku nekā jebkad agrāk, ir tie paši spēki, kas ir satricinājuši visu pārējo. Sekošana sportam šodien ir izglītošanās par oligarhiem, naftu, korupciju, plašsaziņas līdzekļiem, politiku un finanšu tirgus paplašināšanos. Jums pat nav jāpatīk futbolam, lai no tā mācītos – jo daudzējādā ziņā stāsts par šī sporta veida pēdējām divām desmitgadēm nemaz nav par futbolu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!