Foto: Kadrs no video

Šosezon tikai tādi NHL "dinozauri" kā Džo Torntons, Zdeno Hara un vēl daži turpina kāpt uz ledus ķiverēs bez aizsargstikla. Taču pirms divdesmit četriem gadiem slidas vadzī pakāra pēdējais NHL hokejists, kurš laukumā devās bez ķiveres – tas bija kanādiešu uzbrucējs Kreigs Maktavišs. Lai gan karjeras laikā viņš četras reizes izcīnīja Stenlija kausu, tieši spēlēšana bez ķiveres vienmēr paliks viņa īpašais atpazīstamības zīmols, kas atstājis nospiedumu arī popkultūrā – hokeja dzimtenē Kanādā MacT slengā apzīmē dzimumaktu bez prezervatīva. Starp citu, bez ķiveres NHL vēl deviņdesmito gadu sākumā spēlēja arī kāds aizsargs ar latviešu saknēm.

Kādēļ Maktavišs līdz pat deviņdesmito gadu vidum drīkstēja spēlēt bez galvas aizsarga? Tāpēc, ka uzbrucējs tika draftēts 1978. gadā, kad Bostonas "Bruins" viņu izvēlējās devītajā kārtā. Kopš 1979./1980. gada sezonas visiem līgas jaunpienācējiem obligāti bija jāvalkā ķiveres, bet Maktavišs līgumu ar "Bruins" bija noslēdzis līdz 1979. gada 1. jūnijam, tādējādi iekļūstot, tā saukto, "vectēvu" grupā. Proti, šie hokejisti paši varēja izvēlēties – spēlēt ar ķiveri vai bez tās, taču, neizmantojot ķiveri, bija jāparaksta dokuments, ka galvas traumas gadījumā viņi atsakās pieprasīt atbildību no NHL.

"Man tā vienkārši bija runa par komfortu," savu izvēli pēc karjeras beigām pamatoja Maktavišs. Hokejists izteica pateicību liktenim, ka viņam sešpadsmit gadu ilgās karjeras laikā izdevies izvairīties no nopietnām galvas traumām. "Ceru, ka neviens cits to vairs nedarīs, pašu veselības labad. Nav šaubu, ka atrasties uz ledus bez ķiveres ir ļoti bīstami."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!