Foto: Valdis Kauliņš/Studio Imagine
Trenera Oskara Vīksnas vadītā 2008. gadā dzimušo puišu komanda pavasarī triumfēja Latvijas Jaunatnes basketbola līgā. Tāds panākums basketbola tradīcijām bagātajā Gulbenē nebija pieredzēts 29 gadus. Komandas līderis Ričards Aizpurs turpmāk pārstāvēs prestižu Itālijas akadēmiju. Gadu vecākais novadnieks Adrians Andijs Andževs jau parakstījis līgumu ar Madrides "Real". Tomēr skaļākie Gulbenes basketbola panākumi joprojām meklējami 20 gadus senā pagātnē, un arī treneris Vīksna aicina neaizrauties ar "Buki atdzimst!" lozungu. Reģionu komandas, neatkarīgi no panākumiem, bija, ir un acīmredzot arī turpmāk būs lielāku basketbola sistēmu barotājas, nevis čempionu tradīciju iekopējas.

Sindija Miščenko ir vienīgā dāma 2008. gada čempionu komandā. "Reti talantīga meitene. Kad vēlāk redzēsiet viņu laukumā, tad sapratīsiet, par ko es runāju," treneris uzšķiļ intrigu un palaiž kavētāju krosa distancē pa Gulbenes ielām – kur visi puiši jau devušies. Rokās viņam A4 lapa, kurā ar roku sazīmēta tabula un pierakstīti audzēkņu rezultāti krosā.

Trenerim Vīksnam patīk lietas uzlikt uz papīra. Lai to ilustrētu, viņš sāk kopotajos rakstos meklēt tabulas, kurās ik pa četriem mēnešiem piefiksēti audzēkņu augumi. Pirmajā brīdī neatrod, bet atrod vēlāk – kopā ar metodisko grāmatu, ko sastādījis kopā ar treneri Mārtiņu Zībartu. Grāmata izdota ar Gulbenes pašvaldības atbalstu, bet tās satura kodolu veido Vīksnas pierakstu kladēs gadu gaitā uzkrātie vingrinājumi.

Kamēr Vīksnas 2008. gada kalums skrien pa Gulbenes ielām, sporta skolas zālē dārd rūdītās treneres Vijas Kalniņas balss. Viņas pārraudzībā esošie 2007. gadā dzimušie zēni aizvadītajā sezonā kļuvuši par Latvijas vicečempioniem. Sarežģīto pusaudžu vecumu Kalniņa iegrožo ar spilgtu harizmu un autoritāti. "Viens puisis nebija uz treniņu, jo esot bijis pie friziera.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!