Foto: Privātais arhīvs

Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) pirmās divīzijas basketbola čempionātā startē 357 augstskolu komandas no visas Amerikas. Reizēm kādai no komandām izdodas Pelnrušķītes cienīgs stāsts, kā pamātes mājas istabenei tomēr nokļūstot ballē. Šajā pavasarī NCAA čempionāta izslēgšanas spēlēs jeb "Marta trakumā" kristāla kurpīti pielaikojusi evaņģēlista Grenvila Orāla Robertsa vārdā nosauktās universitātes komanda, kuras pamatsastāvā spēlē arī 22 gadus vecais Francis Gustavs Lācis. "Golden Eagles" iekļuvuši 16 labāko komandu pulkā un jau veikuši skaļu ierakstu Amerikas studentu basketbola vēsturē, taču apņēmības pilni pie paveiktā neapstāties un izvēlēto ceļu noiet līdz galam.

Sešu gadu vecumā viņš aizgāja uz pirmo treniņu basketbola skolā "Rīga", bet gadu vēlāk, uzsākot mācības Rīgas Centra Humanitārajā vidusskolā, Francis pārgāja uz turpat, blakus esošo "Rīdzenes" basketbola skolu pie trenera Aigara Brigmaņa. 17 gadu vecumā sekoja nākamais solis – pārcelšanās uz VEF skolu pie Raimonda Feldmaņa. Sporta skolā viņš allaž bija starp komandas līderiem arī punktu gūšanā, bet jaunatnes izlasēs drīzāk bija komandas emocionālais līderis. Ne velti tieši Franci izvēlējās par komandas kapteini. Ar katra nākamā vecuma izlasi viņa loma komandā pieauga, taču punktu gūšana nekad nav bijusi viņa pašmērķis. "Varētu mest vairāk, bet pie tā vēl jāstrādā. Man vairāk patīk atdot piespēli – tā iepriecinu gan sevi, gan komandas biedru. Vai dvēselē esmu saspēles vadītājs? Domāju, ka dvēselē vienkārši esmu labs cilvēks," skaidro Lācis.

Viņš nenoliedz, ka mūzika viņam apkārt bijusi vienmēr. Sešu gadu vecumā viņš pats uzsāka mācības Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā. Sākotnēji viņam tas patika, taču skolas pabeigšanai bija vajadzīga piespiešanās. "Mamma teica, ka tas nepieciešams, lai labāk saprastu, kā tētis pelna iztiku. To sapratu, bet sapratu arī ko citu – mūzikas radīšana nav gluži man. Tāpēc domāju, ka ar mūzikas skolas pabeigšanu mana karjera mūzikā ir beigusies," nosmej Francis.

Gadiem ritot sapnis par Ameriku nepazuda, tādēļ pēc vidusskolas Francim bija skaidrs, kurp vedīs viņa turpmākais ceļš...

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!