Foto: Dmitrijs Suļžics/F64

Tuvojoties "Bukrey Fit" sporta zālei Vecajā Buļļu ielā Iļģuciemā, pa atvērtajiem logiem jau no laba attāluma saklausāmi kaujinieciski izsaucieni. Tā nav nekāda izrādīšanās – olimpiskajā karatē, kur pilna kontakta cīņa nav atļauta, tehniskajam izpildījumam un to pavadošajiem skaņas efektiem ir būtiska loma. Ceturtdien Tokijas olimpiskajās spēlēs slavenajā "Nippon Budokan" arēnā svara kategorijā līdz 67 kilogramiem cīņas aizvadīs arī vienīgais Latvijas pārstāvis Kalvis Kalniņš. Puisis, kuram pat iedzimtas redzes problēmas nav liegušas kļūt par vienu no labākajiem sava sporta veida pārstāvjiem pasaulē.

Kāpēc tik sarežģīti noteikumi? Kalvis skaidro, ka pretējā gadījumā pēc precīziem trāpījumiem sportisti bieži iedzīvotos savainojumos. Agrāk esot bijuši cietāki cimdi un bijis vairāk traumu, īpaši bērnu un jauniešu sacensībās. Protams, ierindas skatītājam daudz saprotamāks par olimpisko karatē ir pilna kontakta "Karate Combat" līga Amerikā, kur laurus plūc cits latvietis Edgars Skrīvers, kurš ir viens no Kalvja galvenajiem sparinga partneriem, gatavojoties olimpiādei. Kalniņš stāsta, ka pēc olimpiskajām spēlēm vairāki karatē cīkstoņi pāries uz šo arvien lielāku popularitāti iekarojošo līgu.

Līdz 16 gadu vecumam Kalniņš nodarbojās ne tikai ar kumite (cīņa ar pretinieku), bet arī ar kata (tehnikas demonstrējumi). Kata tiek vērtēta stāja, elpošana, jauda, tehnika, precizitāte, ātrums un enerģija. Jā, ir arī jābļauj – tas piederas pie lietas. Pārliecinošs skaņas pavadījums ir nepieciešams arī kumite, jo visa enerģija jākoncentrē vienam jaudīgam un precīzam sitienam. "Parasti ir sitiens un izsauciens. Pēc tam sportists it kā apstājas un pretinieks uz to bieži vien noķer, ielidinot tev galvā kāju. Jo cīņa nav pārtraukta, kamēr galvenais tiesnesis to nav piefiksējis. Tāpēc ir situācijas, kad punktus var nopelnīt abi sportisti. Ir jābūt ļoti uzmanīgam."

Uzmanīgam patiešām ir jābūt, jo visas kustības notiek milzīgā ātrumā. Tāpēc gluži neticams šķiet fakts, ka Kalvis kopš bērnības ar kreiso aci redz tikai izplūdušas figūras.

.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!