Foto: AP/Scanpix/LETA
Profesionālos sportistus esam raduši redzēt kā mūsu ikdienas varoņus. Spēcīgākos salīdzinām ar gladiatoriem, klājot virsū viņu paveiktajam dažādas konteksta un satura kārtas, bet starptautiskā līmenī notiekošos mačus nereti salīdzinām ar karu starp dalībvalstīm – jo šādā veidā viena vai otra puse var parādīt savu pārspēku. Reizēm – arī savu taisnību, ko sabiedrības plašākie slāņi arī uztver kā kaut ko daudz lielāku nevis vienkāršu uzvaru sporta laukumā. Karš Ukrainā mainījis šī paraduma dimensijas – skaudri atgādinot šā vārda patieso būtību. Daudzi sportisti nosacītās kaujas nomaina pret reālām, un šādu gadījumu ir daudz vairāk, nekā sākotnēji varētu likties.

Tieši Afganistānā un Irākā par patriotisma un upurēšanās simbolu Ziemeļamerikas profesionālajā sportā kļuva Pets Tilmans. Diemžēl jau pēc nāves. Viņa dzīvesstāstā ir gan gaišas un iedvesmojošas lappuses, gan arī tādas, kuras pāršķirstot liekas – tā noteikti nebija jānotiek. ASV bruņotie spēki pie pēdējām Peta dzīves grāmatas nodaļām atgriežas nelabprāt. 

Pēc dienesta Afganistānā Tilmanam paredzēja spožu karjeru politikā – prezidenta Džordža Buša opozīcijā. Iespējams, tieši tas viņam maksāja dzīvību...

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!