Foto: EPA/Scanpix/LETA

Droši vien būsiet pamanījuši, ka Latvijas galvaspilsētā šajās dienās tiek spēlēts hokejs. Liels hokejs – ar pasaules elpu. Tiesa, vīrusa ēnā spozmes čempionātam šogad mazāk nekā citus gadus, un pašus spicākos sportiski mērķi uz Rīgu nav atveduši. Nav ieradies arī planētas labākais uzbrucējs, augumā strupais, taču pārsteidzoši izveicīgais virtuozs Vladimirs Vladimirovičs Putins, kurš vēl nesen vienā spēlē vārtos sameta astoņas ripas... Par kaimiņvalsts līdera vīrišķības apliecinājumiem varam un mēdzam pavīpsnāt, taču patiesībā gadījums nav ļoti unikāls. Vēsture zina stāstus par vairākiem vadoņiem, kam izdodas kļūt par savu valstu labākajiem peldētājiem un bokseriem, vai pat satriekt pīšļos pasaules rekordu golfā.

Putinam šajā ziņā gan ir vesela virkne cienīgu priekšgājēju. Atcerēsimies kaut vai vīru vārdā Ādolfs Šiklgrūbers, kurš, pirms izpostīt pusi pasaules 2. pasaules karā, 1936. gadā uzņēma pie sevis Berlīnē olimpiskās spēles – ar sporta palīdzību nostiprinot savas spējīgā saimnieka un pasaulē cienītā līdera pozīcijas nācijas priekšgalā. To pašu trumpja dūzi savā kāršu kavā uzmeklēja arī Ādolfa domubiedrs Itālijā Benito Musolīni – viņa lielā likme bija futbols. Tieši Dučes režīma rokām pašreizējā formātā tika izveidota A sērija, bet nacionālā izlase padarīta par propagandas instrumentu, tās panākumiem nežēlojot līdzekļus un metodes. Vēsturisku liecību nav daudz, lielākoties nostāsti, taču korupcija un draudi neesot bijuši sveši slavas apvītajā uzvaras gājienā, kura laikā Itālija divreiz ieguva Pasaules kausu (1934. un 1938.) un Berlīnes olimpisko zeltu piedevām.

Taču vēl interesantāk kļūst brīžos, kad kāds no šiem kungiem – ar neierobežotu varas un ambīciju apziņu un vienlaikus pilnībā nomērdētu paškritikas instinktu –, izdomā, ka arī no viņa paša sanāks itin spējīgs sportists. Nē, ne tikai sportists – čempions! Un tad nu svīta sāk piespēlēt līdzi, mēģinot savu kailo karali neapbēdināt.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!