Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Kamēr latvieši šonedēļ flirtēja ar iespējām padarīt Tokijas olimpiskās spēles par veiksmīgākajām mūsu vēsturē, kaimiņiem lietuviešiem tās izvērtušās visu laiku sliktākajās. Sākās tās ar zaudējumu pašu mājās, kvalifikācijas turnīrā, kas pirmoreiz kopš neatkarības atgūšanas atstāja ārpus olimpiskā turnīra Lietuvas basketbola izlasi. Šoks? Tā varētu domāt, taču izrādās – nekā tamlīdzīga. Lietuviešu kolēģi atzīst, ka basketbols pamazām iet uz grunti nu jau ne pirmo gadu, un vairākas fundamentālas īpašības, kas gadu desmitiem raksturojušas Lietuvas spēli, paliek pagātnē. Par jauno standartu kļūst viduvējība...

Teicienu par zivi, kas bojājas no galvas, labi zina arī Lietuvā. Remīgijs Kaziļonis to nepiemin, taču viņa stāstā tas nolasās gana uzkrītoši. "Basketbola problēmas saknes ir dziļas un jāmeklē federācijā. [Arvīds] Sabonis nomināli skaitās prezidents, taču realitātē ir tikai izkārtne, aiz kuras federācijas darboņi ērti bīda savas intereses. Priekšplānā izvirzījies grandiozs PR: dažādas akcijas, stāsti par to, kāds mums labs jauniešu čempionāts, kā nu ceļam "Basketbola mājas". Bet aiz tā kaut kā pazudis pats basketbols. Amatos atlasa tikai domubiedrus, pat jauniešu izlasēs par treneriem ieceļ tikai tos, kas māk pareizi uzvesties... Tev ir jābūt "savējam", citādi – paliec ārpus loka. Tāpēc basketbola pēdējā laika rezultāti mani nepārsteidz," lietuviešu apskatnieks ieskicē ainu, ko opozicionāri jau sen kritizē arī Latvijā.

Paralēles turpinās, kad runa sākas par septembrī gaidāmajām federācijas vadības vēlēšanām. Esošā vara, kas publiski sola reformas, bet patiesībā nevēlas pārmaiņas, kas apdraudētu iesildītās vietas un shēmas, tāpēc laicīgi gatavojusi sev ērtu kandidātu, ko gatava iesēdināt prezidenta krēslā jebkādām metodēm – izklausās kaut kur dzirdēti, vai ne? Taču šajā gadījumā runa ir par Lietuvu. Un triumfam sagatavotais Saboņa pēctecis ir neviens cits kā mums labi pazīstamais ilggadējais Rīgas klubu ASK un VEF galvenais treneris Ramūns Butauts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!