Foto: Dmitrijs Suļžics/F64

Lai gan Latvijas izlases kreklu viņš nav uzvilcis jau trīspadsmit gadus, līdzjutēji joprojām viņu atpazīst kā spēlētāju, nevis treneri. Leonīds Tambijevs ir valstsvienības visu laiku rezultatīvākais hokejists, bet trenera karjerā viņš jau divreiz izcīnījis Krievijas Augstākās līgas čempiona titulu. Prasīgs pret sevi un apkārtējiem, no ikviena sagaida profesionālu attieksmi pret darbu. Šīgada pavasaris Tambijevam bija emociju pārpilns – kļūšana par vectēvu un KHL kluba treneri, bet tad pandēmijas dēļ zaudēts kārotais amats. Viņš neslēpj, ka ļoti gribējis vadīt Rīgas "Dinamo", turklāt veiksmīgas komandas izveides recepte viņam esot zināma. Tomēr nākamajā sezonā Tambijevs paliks Krievijā un strādās Novokuzņeckā.

Es to ļoti gribēju. Man bija milzīga vēlēšanās vadīt Rīgas "Dinamo". Cik tas bija reāli, es nezinu. Maija vidū man bija viena tikšanās ar kluba vadību. Izstāstīju savu veiksmīgas komandas izveidošanas plānu. Pastāstīju, kā komanda gatavosies, uz ko likšu uzsvarus, kurus Latvijas hokejistus redzu šajā komandā. No kluba vadības bija jautājumi, uz kuriem atbildēju. Tas arī bija viss. Iespējams, tieši šī nenoteiktība pamudināja mani parakstīt līgumu ar "Metallurg". Taču atkārtošos: es ļoti gribēju vadīt "Dinamo" un man bija izpratne par to, kā pat ar tik nelielu budžetu un tirgū pieejamajiem Latvijas hokejistiem sasniegt labu rezultātu.

Tu saki, ka ļoti gribēji strādāt ar "Dinamo", taču kluba vadības reputācija nebūt nav tāda, kas mudinātu rauties uz komandas galvenā trenera amatu.

Es sapratu, ka nebūs viegli, ka nāksies lauzt stereotipus. Taču es turpinātu strādāt pēc saviem principiem. Ņemot vērā, ka tā ir KHL komanda, kaut ko varbūt pamainītu. Tomēr man bija sapratne pat to, kā sagatavot komandu funkcionāli, kā iesaistīt spēlētājus kopīgā darbā un kā spēlēt manis piekopto hokeju.

Vai esi pārliecināts, ka "Dinamo" vadība tevi saprata?

Nezinu. Man ir trīs veiksmīgas komandas izveidošanas punkti. Pirmais – sastāva komplektācija, otrais – treneru štābs, bet trešais – motivācija un mērķis. Viss balstās uz profesionālu attieksmi pret darbu.

Arī darbā ar Rīgas "Dinamo" tavs mērķis būtu tikpat augsts kā parasti?

Es par mērķi izvirzītu iekļūšanu finālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!