Foto: AP/Scanpix/LETA
Latvijā patlaban ir diezgan bēdīga situācija ar futbola valstsvienību, taču vēl bēdīgāk ar tās mājvietu – rekonstruētais "Daugavas" stadions nespēj nodrošināt vidi un gaisotni, kas vilinātu tribīnēs fanus. Tas atkal liek atgriezties pie senās sāpes par sava nacionālā futbola stadiona trūkumu, bet vienlaikus arī uzdot jautājumus. Vai šāds projekts Latvijā būtu racionāls? Vai spētu piepildīt tribīnes? Galu galā: vai blīvi piepildīti stadioni pārskatāmā nākotnē maz vēl būs sporta realitāte, vai tomēr "Covid-19" pieredze būs mainījusi līdzjutēju paradumus neatgriezeniski? Pieci jautājumi par šo tēmu – pieciem ekspertiem.

1. Kāds ir galvenais arguments, ar kādu šobrīd var pamatot to, ka Latvijai būtu nepieciešams savs nacionālais futbola stadions?

Edmunds Novickis, sporta žurnālists: "Pašlaik grūti prognozēt "Skonto" stadiona nākotni, taču jebkurā gadījumā nacionālais futbola stadions ir nepieciešams. Argumentācija ir banāli vienkārša – Eiropas valstij, kas nav pundurvalsts un/vai nabadzīga valsts, tas ir pašcieņas jautājums, jo futbols "vecajā kontinentā" ir sporta karalis. Situācija 2017. gada jūnijā, kad kā Latvijas un Portugāles spēles potenciālā norises vieta tika uzlūkota pat Polija, ir vienkārši milzīgs kauns."

Askolds Uldriķis, futbola apskatnieks un divu futbolistu tēvs: "Mūsdienīgs nacionālais futbola stadions ir katrā Eiropas valstī. Tā ir pašsaprotama būve, zinot futbola milzīgo popularitāti pasaulē. Tā ir viena no valsts vizītkartēm."

Ģirts Mihelsons, futbola skolas "Metta" ģenerālsekretārs: "Starptautiskā līmenī futbols neprasa papildu komentārus, un arī Latvijai kā valstij tas ir jāapzinās. Nacionālais futbola stadions ir viens no katras valsts identitātes simboliem un vizītkarte, veidojot priekšstatu par valsti. Mēs esam vienīgie, kam nav stadiona, un tā ir valsts pārvaldes nolaidība un kauns."

Ilvars Koscinkevičs, futbola halles "Playoff Arena" vadītājs un futbola komentētājs: "Futbols ir viena no jebkuras valsts lielākajām vizītkartēm. Mūsu dalība "Euro 2004", iespējams, ir visu laiku lielākā Latvijas reklāma, kamdēļ kāds vispār zina mūsu valsts vārdu un atrašanās vietu. Esmu ļoti vīlies, ka mūsu valsts tik maz investē sabiedrības veselībā. Proti, sporta infrastruktūrā. Un tas ir mīts, ka latvieši neprot spēlēt futbolu, ka šis sporta veids mums nav domāts. Ir. Laiks šo absurdu saliks pa vietām."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!