Foto: Latvijas Sporta muzeja krājums/DELFI kolāža
Pirms nepilniem 83 gadiem tika atvērta viena no traģiskākajām lappusēm cilvēces vēsturē – sākās Otrais pasaules karš. Starp tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, kas šajā karā piedalījās Sarkanās armijas vai Vācijas karaspēka rindās, bija arī simtiem Latvijas sportistu, kuri vēl neilgi pirms nonākšanas frontē startēja sacensībās un tiecās sasniegt savus sportiskos mērķus arēnās un stadionos. Likmes bija paaugstinātas – bumbas, nūjas un sporta laukumus nomainīja ieroči, armijas formas tērpi un karalauki.

Kurš gan nav redzējis filmu "Sapņu komanda 1935", kas stāsta par Latvijas vīriešu basketbola izlases triumfu pirmajā Eiropas čempionātā Ženēvā. Daudzi noteikti atceras, ka šīs komandas treneris bija Valdemārs Baumanis, kura vārdā mūsdienās tiek pasniegta balva Latvijas labākajiem jaunajiem basketbolistiem. Tomēr krietni mazāk cilvēku zina, ka jau kopš 1927. gada Baumanis savu dzīvi un karjeru veidoja Latvijas armijā, lielo sportu pakārtojot tam. Tāpēc vispirms viņš bija karavīrs, un tikai pēc tam – sportists, sporta tiesnesis un treneris, kurš kalpoja savai valstij, tās cilvēkiem un ideāliem. 

Otrā pasaules kara noslēgumā Baumaņa uzdrīkstēšanās paglāba vairākus tūkstošus latviešu karavīru no nonākšanas krievu gūstā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!