Foto: AP/Scanpix/LETA

Septembrī "Netflix" platformā dienasgaismu ieraudzīja dokumentālais miniseriāls ar nosaukumu "Challenger: The Final Flight", kas stāsta par vairākkārt izmantojamā kosmosa kuģa "Challenger" pēdējo, desmito misiju 1986. gada 28. janvārī. Tā ilga vien 73 sekundes, kuģim eksplodējot šokēto pavadītāju acu priekšā, paņemot deviņu cilvēku dzīvības un kļūstot par vienu no traģiskākajām avārijām kosmosa iekarošanas vēsturē. Taču šis ir stāsts par kādu todien izdzīvojušo. Par futbola bumbu un ģimeni, kas to nosūtīja izplatījumā. Divreiz.

Kad kosmosa kuģa palaišanas atskaite tuvojās lielajam startam, apkalpes ģimenes pārvietojās uz centra vadības torņa jumtu, lai vērotu kuģa pacelšanos. Elisons atkal bija trešajā sēdvietā, bet viņa skapītī bija ģimenes uzņemtā fotogrāfija ar Havaju salu gubernatoru, budistiem raksturīgā veiksmes aproce, viņa studentu korporācijas krekls un meitas komandas parakstītā futbola bumba.

Atskaite rādīja nulli, dzinēji bija sasnieguši maksimālo jaudu, bet izrādījās, ka aukstums sabojājis vienu no O veida blīvējumiem uz vienas no dzinējraķetēm, kas savukārt secīgi izraisīja katastrofālus strukturālus bojājumus. Savā desmitajā lidojumā aizvadījis vien 73 sekundes, "Challenger" kosmosa kuģis piedzīvoja sprādzienu, vienā mirklī nogalinot visus septiņus apkalpes locekļus. Pulkstenis bija 11:39, un Elisons Onizuka bija viens 39 gadus vecs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!