Foto: flickr.com

Kopš komandas izveidošanas pirms 95 gadiem "Harlem Globetrotters" ir izklaidējuši vairāk nekā 148 miljonus fanu 123 valstīs un teritorijās visā pasaulē. Slavenajā komandā kopumā ir spēlējuši gandrīz 750 vīrieši un sievietes, tā ir izklaidējusi pāvestus, karaļus, karalienes un prezidentus visā pasaulē. Bet, iespējams, pats īpašākais notikums "Harlem Globetrotters" ilgajā vēsturē bija uzstāšanās Padomju Savienībā "aukstā kara" laikā. Valsts drošībnieku uzraudzība, vietējās publikas sākotnējā neizpratne un Ņikitas Hruščova degvīna izaicinājums Viltam Čemberlenam – šodien neviens vairs nepierādīs, kas no tā visa bija patiesība un kas bija tikai mīts.

22. augustā Berlīnes Olimpiskajā stadionā goda apli veica 1936. gada četrkārtējais olimpiskais čempions Džesijs Ouvenss, šķietami apliecinot, ka Amerika ir melnādainajiem draudzīga vieta. Taču pat leģendārais vieglatlēts bija tikai izkārtne, jo par galveno ieroci cīņa pret vienu no lielākajām prokomunistiskajām sapulcēm vēsturē, Amerika bija izvēlējusies ceļojošu basketbola ikonu grupu "Harlem Globetrotters". 

Tas bija ironiski, jo gadu desmitiem "Globetrotters" baltādainās un tumšādainās auditorijas priekšā nācās uzstāties atsevišķi. Apceļojot Ameriku, skatītājiem sagādātais prieks nekad nebija svarīgāks par viņu ādas krāsu. "Globetrotters" spēlētāji uz ielām tika apspļaudīti, bet veikalos un restorānos viņus atteicās apkalpot. Pat laukumā ne vienmēr bija labāk. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!