Kā pēdējos gados Latvijā attīstījusies telemedicīna un kādas kļūdas nepieļaut, izstrādājot jaunus produktus? Kā sabalansēt profesionālo izaugsmi ar ģimenes dzīvi un kas raksturo labu līderi – par to sarunu cikla "Nākotne ir attieksme" otrajā epizodē stāsta pacientu portāla Piearsta.lv biznesa attīstības direktore Santa Zaļjalova.
Telemedicīnas konsultāciju lietojamība un pieejamība Latvijā pēdējos piecos gados ir ievērojami augusi, un šobrīd attālinātas ārstu konsultācijas piedāvā gan lielās ārstniecības iestādes, gan arī mazās ārstu prakses. Joprojām tiek izstrādātas vadlīnijas, lai telemedicīnu pēc iespējas labāk pielāgotu Latvijas veselības aprūpes nozarei, un soli pa solītim viss virzās uz priekšu.

"Izstrādājot kaut ko jaunu, tas noteikti ir jādara nevis kādai auditorijai, bet kopā ar auditoriju. Lai ietaupītu laiku, nervus, pacietību un ieguldītās finanšu investīcijas."

Ambīcijas ir ļoti svarīgas, lai spētu turēt līdzi konkurentiem un tos arī pārspēt, bet tajā pat laikā ambīcijām ir jābūt veselīgās devās. Būt līderim nozīmē spēt vadīt komandu un tajā ieklausīties. Līderis bez uzticamas komandas nav nekas – īsts līderis spēj nolasīt katra komandas biedra kompetences, spējas un arī vājās vietas, atrast pareizos rīkus, ar kuriem no cilvēkiem izdabūt maksimāli nepieciešamo, lai ilgtermiņā veidotos veiksmīga sadarbība. Ir jāapzinās komandas vērtība, kopējie mērķi un jāspēj šo piederības sajūtu nodot tālāk.

"Līderi biznesā – tās ir tādas ļoti smalkas, filigrānas un dzīves laikā apbružāšanās procesā iegūtas kvalitātes."

Tikai mūsu pašu spēkos ir sasniegt virsotnes. Kāpjot pa karjeras kāpnēm, ir vērtīgi uzdot sev jautājumus – kas ir tas, ko esmu izdarījis, lai sasniegtu mērķus, ko esmu izdarījis savas ģimenes labā un ko esmu izdarījis pats savā labā. Cilvēks nevar visu laiku tikai dot – ir jāatrod laiks, lai sevi uzlādētu, jo mēs katrs pats par sevi esam atbildīgs. Hobiji, atpūta, laiks ģimenei ir tikpat nozīmīgi kā profesionālie sasniegumi.

"Sabiedrība liek mums būt tendētiem uz mērķi. Uz to, protams ir jāiet, bet to nevajag uzlikt kā vissvarīgāko dzīvē. Dari to, kas patīk, dari to ar pilnu atdevi, ar kaifu, un dari to pārdomāti."

Vide: Yeko Photo Studio (11. novembra krastmala 35-72a)
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.
Projekts sadarbībā ar:
Mediju komunikācijas eksperts:
Elīna Gārbena
Projekta vadība:
Ēriks Radželis
Izstrāde:
Ervīns Malnačs
Dizains:
Māris Rītiņš
Redaktors:
Kristīne Melne
video:
www.later.lv
Saruna:
Rihards Gēcis