Noskaidroti videi draudzīgo ieradumu konkursa balvu ieguvēji
Lai iedvesmotu ikvienu savā ikdienā ieviest jaunus, videi draudzīgus ieradumus, Latvijā vadošais medijs DELFI sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fondu projekta "Atbildīgi dabā" ietvaros šopavasar rīkoja konkursu "Maini pasauli šodien". Lasītāji aktīvi iesūtīja savus labo ieradumu stāstus, un nu noskaidroti konkursa balvu ieguvēji.
Vislielāko atbalstu balsojumā – 559 balsis – ieguva Zanes iesūtītais fotostāsts "Rūp, kur dodas nauda".

"Man rūp, kur dodas mana nauda. Jau trešo gadu ikdienā cenšos atrast produktus, kas komplimentēs manu veselību un mazinās dabas piesārņojumu. Uz veikalu dodos ar auduma maisiņu, tomēr ne mazāk svarīgi ir tas, ko es lieku šajā maisiņā. Šī gada janvārī veicu eksperimentu ar to, cik ilgi viens ziepes gabaliņš kalpo ikdienas lietošanā. Izvēlējos matiem – šampūnziepes, ķermenim – dušas želejas aizstājējziepes, rokām – atsevišķas, ādu mitrinošas ziepes. Rezultāti bija ļoti pārsteidzoši – matu ziepes kalpoja tieši divus mēnešus, ķermeņa ziepes četrus mēnešus un roku ziepes trīs mēnešus. Zinot, ka ziepes būs izmantojamas tik ilgu laiku un nodilums ir tiešām lēns, varu mierīgu sirdi ieguldīt naudu labos un augstvērtīgos produktos. Vai es pieminēju to, cik liels gandarījums ir izšķīdināt rokās pēdējo ziepju krikucīti un saprast, ka plastmasa iepakojums vispār nav stāvējis klāt manai dušai? Lepnums par savām izvēlēm ir tas, kas motivē šādi turpināt," savos ieradumos dalījās Zane, kura balvā saņems 2x50 eiro vērta dāvanu kartes no beziepakojumu veikala "Burka" (izmantojama arī interneta iepirkumiem beziepakojuma.lv).
Otro vietu balsojumā ieguva Sanitas aprakstītā ploginga pieredze PII "Sprīdītis" Alūksnē. "Mana darba vieta ir Ekoskola, kas ir ieguvusi Vēstnieka statusu Latvijā – PII "Sprīdītis". Mūsu bērniem vārds "plogings" nav svešs. Tā ir mūsu ikdiena. Skolotājas kopā ar bērniem dodas plogingot pilsētā. Jo ir tik daudzas vietas, ko nemana sētnieka "acs". Kā jau visur Latvijā – "cūkmenu" netrūkst. Bērni ir tie, kas parāda, kur ir atkritumi. Protams, mēs lasām tikai atkritumus, kas nav mums bīstami. Pat mazais trīsgadnieks prot parādīt, kur ir atkritumi, kas jāpaceļ. Mans uzskats – tam ir jābūt dzīves veidam – gribēt dzīvot tīrā vidē!" savā pieteikumā rakstīja Sanita, kura saņem 50 eiro dāvanu karti beziepakojuma veikalā "Burka".
Trīs no visiem konkursā iesūtītajiem pieredžu stāstiem izlozes kārtībā tiks pie "DELFI Plus" abonementa 12 mēnešiem. Tos saņems Vita ar stāstu par to, kā bruņurupucis liek mainīt ieradumus, Daina, kura dalījās pieredzē par ģimenes "lupatu" otro dzīvi, un Elīna, kuras aicinājums ir vienkāršs – mazāk ir labāk.

Par projekta "Atbildīgi dabā" veidotāju komandas favorītu izvēlēta Skaidrīte, kura ar savas dzīvesvietas vides sakopšanu vēlas mainīt līdzcilvēku domāšanu un līdz ar to – arī ieradumus. Viņa balvā saņems "Dāvanu serviss" dāvanu karti 50 eiro vērtībā jaunām pieredzēm un piedzīvojumiem.

Balvu saņems arī Pasaules Dabas Fonda favorīts – Vitas stāsts par nātru dažādo pielietojumu. "Spēja saredzēt un novērtēt dabas sniegto atbalstu ir ļoti svarīga. Šķietami vienkāršais "Nātres bļodā un matos" piemērs savieno vairākus būtiskus paradumu virzienus pārtikas izvēlē, veselības uzturēšanā un sevis kopšanā. Mums jāatjauno attiecības ar dabu, tāpēc samazināt patēriņu, pamanot un gudri izmantojot vietējās dabas veltes, ir slavējama rīcība," atzīmē Pasaules Dabas Fonda pārstāve Elīna Pekšēna.

Ar visiem balvu ieguvējiem sazināsimies personīgi līdz 19. maijam.
Paldies ikvienam, kas rakstīja un sūtīja mums savus stāstus. Ar tiem var iepazīties balsojuma lapā, iespējams, rodot iedvesmu arī savu ikdienas
ieradumu maiņai.
Projektu "Atbildīgi dabā" Latvijā vadošais medijs DELFI ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu aizsāka 2020. gada septembrī. Tajā aptvertas tādas tēmas kā aprites ekonomika, dabas daudzveidība, klimata pārmaiņas un citas ar vidi un sabiedrības ieradumiem saistītas tēmas. Ekspertu komentāri un viedokļi, pieredzes stāsti, ieskats globālos procesos un daudz cita izglītojoša, interesanta un aizraujoša satura ar aicinājumu mūsu lasītājiem – domā un rīkojies atbildīgi dabā!

"Veidojot "Atbildīgi dabā" projektu un vērojot tendences sabiedrībā, redzam, ka "zaļais dzīvesveids" un videi draudzīgu ieradumu ieviešana kļūst arvien populārāka un ir interesanta arvien lielākai sabiedrības daļai. Tāpat mēs labi apzināmies, ka mainīt ieradumus nemaz nav tik vienkārši, un dažiem tam vajag vai nu īpašu pamudinājumu, vai gluži vienkārši iedvesmu un sajūtu, ka tas nav nekas sarežģīts. Tāpēc arī gaidām mūsu lasītāju idejas – kopā mums noteikti izdosies padarīt šo pasauli par kripatiņu labāku," aicina "DELFI Brand Studio" galvenā redaktore Kristīne Melne.