Ameriks skaidroja, ka tradicionāli brīvostas valdes priekšsēdētājs tiek izvēlēts no pašvaldības puses, bet viņa vietnieks - no valsts iecelto valdes locekļu puses. Valdes priekšsēdētāja vietnieks ir ļoti svarīgs, jo tā ir vienīgā amatpersona, kas var sasaukt valdes sēdes priekšsēdētāja prombūtnes laikā.

Ameriks brīvostas valdes sēdē ceturtdien rosinājis iekļaut darba kārtībā jautājumu par priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšanu, taču no valsts puses ievēlētie valdes locekļi prasījuši šo jautājumu atlikt, aizbildinoties, ka divi no valdes locekļiem iecelti vien pirms pāris dienām, tāpēc visi savstarpēji vēl nav iepazinušies un nespēj izlemt, kurš šim amatam būtu piemērotākais.

"Ar varu mēs nevienu nevaram iecelt. Ja neviens nesteidz ieņemt šo krēslu, pagaidām tas paliks tukšs līdz nākamajai sēdei augustā. Ceru, ka līdz tam laikam visi būs iepazinušies un vienojušies," sacīja Ameriks.

Nākamā brīvostas valdes sēde notiks 16.augustā.

Brīvostas valdes priekšsēdētājs norādīja, ka par savu vietnieku vēlētos redzēt profesionālāko pretendentu, nevis izvēlētu pēc partijiskās piederības.

Kā ziņots, valdība 26.jūnijā atbalstīja priekšlikumu no Rīgas ostas valdes locekļa amata atcelt ekonomikas ministra virzīto pārstāvi Olafu Pulku (V), viņa vietā ieceļot Ārvalstu investoru padomes Latvijā izpilddirektoru Ģirtu Greiškalnu, bet savulaik Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzītā satiksmes ministra pārstāvja Jura Vaskāna vietā iecelta Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa.

Rīgas brīvostas valdē valsts intereses pārstāv arī Rīgas domnieks Ēriks Škapars (V), kuru šajā amatā virzījusi Finanšu ministrija, un Inga Antāne, kuru šā gada 14.februārī virzīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) Viestura Silenieka (ZZS) vietā. Tieši Silenieks iepriekš bija Amerika vietnieks.

Rīgas pašvaldību brīvostas valdē savukārt pārstāv galvaspilsētas vicemērs Ameriks un trīs Saskaņas centra deputāti - Rīgas mērs Nils Ušakovs un domnieki Mihails Kameņeckis un Vadims Jerošenko. Ameriks, Kameņeckis un Jerošenko brīvostas valdes locekļu amatos 12.jūnijā Rīgas domē ievēlēti vēl uz trim gadiem.