Par to žurnālistus otrdien informēja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Mērs atzina, ka pārkāpumi uzņēmuma vadības kompensāciju izmaksāšanā nebija tik nopietni, lai Bemhens zaudētu amatu. Tomēr Bemhenam līdz gada beigām būs par 30% mazāka alga, un viņam būs jāievieš Rīgas domes auditoru un juristu ieteikumi.

Mēra pārstāve Anna Kononova portālam "Delfi" skaidroja – ja Bemhens ieteikumus ņems vērā, tad viņš paliks amatā arī turpmāk un viņa algu nākamgad atjaunos līdzšinējā apmērā.

Ušakovs skaidroja, ka, lemjot par Bemhena likteni, viņš ņēma vērā domes opozīcijas prasību RS vadītāju atlaist, "Rīgas Satiksmes" arodbiedrības aicinājumu atstāt Bemhenu amatā, kā arī to, ka RS šefs iepriekš bija realizējis domes prasīto uzņēmuma optimizāciju.

Pats Bemhens sarunā ar žurnālistiem bija atturīgs, īsos teikumos vien norādot, ka "tāds ir RS kapitāldaļu turētāja – Rīgas domes lēmums", un pieļaujot, ka arī pats ir daļēji kļūdījies kompensāciju izmaksāšanas lietā. Tiesa, precīzāk savas kļūdas viņš neņēmās iztirzāt.

Līdz šim Bemhena alga bija 2826 lati "uz papīra", bet tagad līdz gada beigām tā būs 1978 lati.

Kononova norādīja, ka par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu un neizmantoto atvaļinājumu kompensēšanu, kā arī saistībā ar kļūdām darba samaksas aprēķinos trim darbiniekiem izteikts rājiens, bet vēl diviem – samazināta kopējā atlīdzība, četru mēnešu periodā neizmaksājot darba samaksas mainīgo daļu.

Opozīcijā esošā bloka "Vienotība" Rīgas domē deputāti uzskata, ka, neatbrīvojot Bemhenu no amata, "Ušakovs ir skaidri parādījis sabiedrībai, ka viņš piesedz Bemhena nelikumības". "Ar šīs dienas lēmumu Ušakovs uzņemas pilnu atbildību par visām nelikumībām uzņēmumā "Rīgas Satiksme" un turpmāk par visu atbildēs Ušakovs un viņa politiski ieceltā uzņēmuma valde," norāda RD opozīcija.

Jau vēstīts, ka domes Audita un revīzijas pārvalde atklājusi būtiskas nepilnības Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) atalgojuma izmaksās. RS 2009.gada janvārī, februārī, martā un aprīlī saskaņā ar darba samaksas fondu aprēķinātas un izmaksātas prēmijas darbiniekiem 2,831 miljona latu apmērā un tās izmaksātas, neievērojot likumā par valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā noteiktās prasības.

Savukārt pārbaudē nav konstatēti likumu pārkāpumi, RS valdei pieņemot 2009.gada 3.aprīlī lēmumu par jaunas darba samaksas sistēmas izveidošanu, kas atļauj darbiniekus prēmēt un piemērot darba samaksas mainīgo daļu, kas atkarīga no darba rezultātiem.

Februāra beigās domes vadība nolēma uz laiku atstādināt Bemhenu no amata, par RS valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju ieceļot RS valdes locekli Irinu Feldmani, kurai kopā ar RD Juridiskās pārvaldes vadītāju Jāni Liepiņu bija uzdots sākt pārbaudi par audita rezultātiem, lai konstatētu iespējamo amatpersonu atbildību.