Foto: LETA
Rīgas domes (RD) Audita un revīzijas pārvalde atklājusi būtiskas nepilnības Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) atalgojuma izmaksās, otrdien RD Satiksmes un transporta lietu komitejā pavēstīja RD Audita un revīzijas pārvaldes Revīzijas daļas vadītāja Anna Sperga.

Viņa pastāstīja, ka RS 2009.gada janvārī, februārī, martā un aprīlī saskaņā ar darba samaksas fondu aprēķinātas un izmaksātas prēmijas darbiniekiem 2,831 miljona latu apmērā un tās izmaksātas, neievērojot likumā par valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā noteiktās prasības.

Savukārt pārbaudē nav konstatēti likumu pārkāpumi, RS valdei pieņemot 2009.gada 3.aprīlī lēmumu par jaunas darba samaksas sistēmas izveidošanu, kas atļauj darbiniekus prēmēt un piemērot darba samaksas mainīgo daļu, kas atkarīga no darba rezultātiem.

Sperga teica, ka RS valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens 2009.gada aprīlī ar RS arodorganizācijas koordinācijas centru noslēdza vienošanos, ka koplīgumā ir ievērotas normatīvo aktu prasības. "Neviens normatīvais akts 2009.gadā un 2010.gadā pašvaldības kapitālsabiedrībām neaizliedz piemērot darba samaksas mainīgo daļu, līdz ar to jāsecina, ka sabiedrības amatpersonas ir tiesīgas piemērot darba samaksas mainīgo daļu," klāstīja Sperga.

Pēc viņas sacītā, pārbaudē secināts, ka Bemhenam 2009. un 2010.gadā atlīdzības izmaksātas saskaņā ar dalībnieku sapulces lēmumiem. Auditā secināts, ka RS dalībnieku sapulce, pieņemot lēmumu izmaksāt valdes locekļiem Igoram Volkinšteinam, Imantam Rezebergam, Egilam Dīriņam un Tamārai Dāvidsonei kompensācijas par pirmstermiņa atcelšanu no amata divu mēnešatlīdzību apmērā, ir ievērojusi likumu un RS aprēķināja un izmaksāja kompensāciju 5023 latu apmērā katram.

Sperga pastāstīja, ka 2009.gadā RS četriem valdes locekļiem par pirmstermiņa atcelšanu no valdes locekļa amata, bet viņiem turpinot darba attiecības, uzņēmums nelikumīgi atlīdzinājis naudā neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu un papildatvaļinājumu kopsummā 51,7 tūkstošu latu apmērā. Savukārt pārbaudes laikā 2011.gada 10.februārī minētās neizmantotā atvaļinājuma kompensācijas RS ir atmaksātas kopsummā par 4575 latiem vairāk. "Tā kā minētās summas ir atmaksātas, zaudējumi sabiedrībai un Rīgas pilsētas pašvaldībai nav nodarīti," norādīja Sperga.

RS infrastruktūras un attīstības direktoram Volkinšteinam 2010.gada novembrī un decembrī aprēķinātā un izmaksātā darba samaksa mēnesī pārsniedza RS dalībnieku sapulcē noteikto maksimālo mēneša algu par 159,5 latiem, savukārt kopā divos mēnešos - par 319 latiem. Sperga minēja, ka RS pārbaudes laikā izdeva rīkojumu, kas paredz Volkinšteinam no 2011.gada februāra atalgojuma ieturēt līdzekļus par pagājušā gada novembrī un decembrī pārmaksāto atalgojuma apmēru.

No 2010.gada 1.novembra Dīriņš ir infrastruktūras un attīstības direktora vietnieks, savukārt dalībnieku sapulce nav apstiprinājusi infrastruktūras un attīstības direktora vietniekam maksimāli izmaksājamo atalgojumu apmēru, tādējādi pārkāptas likuma normas.

Sperga norādīja, ka 2010.gadā finanšu direktore Tamāras Dāvidsones mēnešalgas apmēru veidoja amatalga 2150 latu, mainīgās darba samaksas, kā arī iemaksām privātajā pensiju fondā 268,75 lati, kas noteikts saskaņā ar likumu un apstiprināts arī dalībnieku sapulcē, bet nav noteikts darba devēju iemaksu apmērs privātajā pensiju fondā. Kopējais atalgojuma apmērs Dāvidsonei veidoja 2956 latus mēnesī.

Viņa informēja, ka RS, aprēķinot atalgojumu, 2009. un 2010.gadā ir pieļautas kļūdas darba samaksas aprēķinos, kā dēļ Volkinšteinam, Rezerbergam, Zariņam, Dīriņam kopumā izmaksāts 4141 lats vairāk. Arī Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas aprēķinātas par gandrīz vienu tūkstoti vairāk.

Sperga atzina, ka RD Audita un revīzijas komisija veica pārbaudi RS, lai izvērtētu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vēstuli, kurā birojs lūdz izvērtēt, vai RS atbildīgie darbinieki, noslēdzot vienošanos par grozījumiem darba koplīgumā, ir rīkojušies atbilstoši normatīvo aktu prasībām un vai bija tiesīgi atalgojumam piemērot mainīgo daļu, kā arī noteikt, vai pašvaldībai tā dēļ radīti zaudējumi, un zaudējumu apmēru.

Sperga arī uzsvēra, ka RS dalībnieku sapulce izskatīs, kuras amatpersonas ir atbildīgas par pārkāpumiem.

Deputāts Juris Viņķelis ("Pilsoniskā savienība") sēdē norādīja, ka deputāti vēlas "dāsni vadāt pensionārus", bet pieļauj līdzekļu izšķērdēšanu RS. Viņš sacīja, ka sākotnēji pieci valdes locekļi uzņēmumā strādāja direktoru līmenī un pildīja arī valdes locekļu pienākumus, par ko saņēma valdes locekļiem noteikto atalgojumu. Savukārt, pametot darbu valdē, viņi turpināja ieņemt amatus direktoru līmenī, saņemt atalgojumu, kas ir lielāks nekā valdes locekļu atalgojums, savukārt RS kapitāldaļu turētājs - RD - kompānijas valdē ieceļ četrus deputātus, kuriem tiek maksāts valdes locekļiem noteiktais atalgojums.

Viņķelis minēja, ka tādējādi būtībā atalgojuma budžets ir vēl vairāk palielināts. Deputāts sacīja, ka RD Satiksmes un transporta lietu komitejai vajadzētu pārraudzīt RS darbu.

Viņš vērsās pie komitejas priekšsēdētāja Vadima Baraņņika, norādot, ka Baraņņiks ar KNAB ziņojumu iepazinās jau 2010.gada septembrī un tam nesekoja adekvāta rīcība. Pēc Viņķeļa teiktā, Baraņņiks nekavējoties varēja prasīt RS valdes locekļiem, kuri ir arī Satiksmes un transporta komitejā, skaidrojumus par uzņēmumā notiekošo.

Jau vēstīts, ka Bemhens uz laiku atstādināts no amata pienākumu pildīšanas. Par RS valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju iecelta RS valdes locekle Irina Feļdmane, kurai kopā ar RD Juridiskās pārvaldes vadītāju Jāni Liepiņu uzdots sākt pārbaudi par audita rezultātiem, lai konstatētu iespējamo amatpersonu atbildību. Pārbaude jāveic līdz šā gada 4.martam.

"Rīgas satiksme" nodrošina Rīgā pasažieru pārvadājumus ar autobusiem, tramvajiem un trolejbusiem. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!