Foto: DELFI
Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uz pārbaudes laiku atstādinājis no amata pašvaldības uzņēmuma "Rīgas Satiksme" (RS) vadītāju Leonu Bemhenu, pirmdien žurnālistiem paziņoja Ušakovs.

Bemhens no pienākumu pildīšanas atstādināts, kamēr uzņēmuma notiks pārbaude par, iespējams, nepamatoti izmaksātām kompensācijām.

Ušakovs norādīja, ka Bemhens atstādināts uz nenoteiktu laiku, taču paredzams, ka 4.martā Rīgas domes juristiem ir jānāk klajā ar atzinumu par auditu "Rīgas Satiksmē" saistībā ar uzņēmuma vadībai izmaksātajām kompensācijām.

Juristi līdz tam būs izvērtējuši Bemhena un visas RS vadības atbildību un iespējamas sankcijas par pārkāpumiem, ja tādus konstatēs.

Patlaban par Bemhena atbildību Ušakovs vēl nevēlējās runāt. Taču viņš atzina, ka "uzticības kredīts ir krietni samazinājies". Mērs uzsvēra, ka RS nav cietusi zaudējumus, jo visi trīs kompensācijas saņēmušie RS vadības locekļi tās ir atmaksājuši.

Taču RD juristu uzdevums būs izvērtēt, kā vispār šāda kompensāciju izmaksa bija iespējama un kā rīkoties domei šādā gadījumā.

Ušakovs noliedza izskanējušo varbūtību, ka Bemhena atstādināšana ir saistīta ar "Daimler" kukuļošanas skandālu, uzsverot, ka tās ir divas savstarpēji nesaistītas lietas.

Jau ziņots, ka Valsts darba inspekcija (VDI) konstatējusi nepamatoti izmaksātas kompensācijas par neizmantotu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu un papildatvaļinājumu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" no amata atceltajiem valdes locekļiem 51 677 latu apmērā, lai gan darba tiesiskās attiecības netika izbeigtas.

Inspekcija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzdevumā pērn veikusi pārbaudi SIA "Rīgas satiksme" par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu un papildatvaļinājumu piešķiršanu, kompensācijas par neizmantoto atvaļinājumu un atlīdzības par darbu izmaksu valdes priekšsēdētājam Leonam Bemhenam un 2009.gadā no amata atceltajiem valdes locekļiem Igoram Žagaram, Imantam Rezebergam, Tamārai Dāvidsonei, Igoram Volkinšteinam un Egilam Dīriņam, kas reāli turpināja darbu uzņēmumā.

VDI 2010.gada 11.jūnijā sniegtajā atzinumā KNAB norāda, ka Bemhenam, Žagaram, Rezebergam, Volkinšteinam un Dīriņam ikgadējais apmaksātais atvaļinājums 2009.gadā piešķirts pa daļām, neievērojot Darba likuma 149.panta 2. un 3.daļas noteikumus.

Tāpat Bemhenam, Žagaram, Rezebergam, Dāvidsonei, Volkinšteinam un Dīriņam ikgadējie atvaļinājumi piešķirti, pārkāpjot darba likuma 145.panta 2., 3. un 150.panta 1.daļas prasības, un valdes locekļiem radīti neizmatoto atvaļinājumu uzkrājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!