Foto: Shutterstock
Rudens lutina cilvēkus ar dažādiem gardumiem, un viens no veselīgajiem kārumiem - biete noteikti ir jāēd pēc iespējas vairāk. Bietē ir daudz un dažādi vitamīni un vielas, kas stiprina organismu, sagatavo ziemai un nomierina pēc saspringtas darba dienas. Kādas vērtības atrodamas bietē un kāpēc to vajadzētu ēst? Skaidro uztura speciāliste Gita Ignace.

Bietes satur

  • cukurus - glikozi, fruktozi un saharozi (līdz 25%);
  • organiskās skābes - citronskābi, skābeņskābi un ābolskābi;
  • dažādus olbaltumus;
  • vitamīnus B, BB, C, P, PP;
  • karotinoīdus - augu oranži sarkanie pigmenti, kas piedalās šūnu elpošanas, augšanas, vairošanās un fotosintēzes procesos;
  • folijskābi - vitamīns, kas nepieciešams imūnsistēmas un sirds un asinsvadu sistēmas normālai attīstībai un darbībai;
  • pektīnus;
  • šķiedrvielas;
  • aminoskābes - lizīnu, valīnu, arginīnu, histidīnu.

Bietēs ir tādi mikroelementi kā kobalts, rubīdijs, cēzijs, varš, dzelzs, hlors, kālijs, fosfors, sērs, magnijs un jods.

"Bietes ir labs šķiedrvielu, minerālvielu un vitamīnu avots," piekrīt uztura speciāliste Gita Ignace.

Biešu sulā ir daudz magnija, tāpēc tā normalizē nervu muskuļu uzbudināmību, ko rada nervu pārslodze un emocionālā spriedze, tātad, biešu sula arī nomierina.

Protams, svarīgi atcerēties, ka neviens dārzenis nav brīnumlīdzeklis un tā labo īpašību dēļ nedrīkst to pārlieku daudz lietot. Pareizs uzturs ir sabalansēts uzturs.
Gita Ignace

Bietes labās īpašības

  • uzlabo aknu un nieru darbību;
  • urīnpūšļa darbību, izvada no organisma smago metālu sāļus;
  • uzlabo kuņģa darbību - iesaka lietot organisma attīrīšanai, piemīt vēderu mīkstinoša, pretsāpju un pretiekaisumu darbība;
  • uzlabo olbaltumu uzsūkšanos organismā un piedalās holīna veidošanās procesā. Holīns viela, kas uzlabo aknu šūnu darbību.
  • pastiprina zarnu trakta peristaltiku (dobu orgānu gludās muskulatūras ritmiska viļņveidīga saraušanās, kas pārvieto šo orgānu saturu noteiktā virzienā.), atvieglojot barības pārvietošanos pa to un aktivizē aknu funkcijas.
  • pazemina arteriālo asinsspiedienu.
  • zems kaloriju daudzums.

Avots: nutrition-and-you.com


"Bietes visbiežāk ēd vārītas, bet vārīšanas procesā samazinās C vitamīns. Pēc biešu sulas izspiešanas, iesaku nogaidīt, kamēr izdalās vielas, kuras labāk nedzert, un baudīt dzērienu divas stundas pēc pagatavošanas. Protams, svarīgi atcerēties, ka neviens dārzenis nav brīnumlīdzeklis un tā labo īpašību dēļ nedrīkst to pārlieku daudz lietot. Pareizs uzturs ir sabalansēts un daudzveidīgs uzturs,'' norāda Ignace.

Kad visas labās īpašības uzzinātas, nākas vien izlemt, ko gatavot vakariņās, un doties pārsteigt ģimeni. Pāris interesanti ieteikumi vakariņām, kur bez veselīgajām un gardajām bietēm neiztikt! Iespējams atrast ko īpašu katra gaumei - biešu burgeri, zupa, salāti un pat siera kūka.

Mazie jēra un biešu burgeri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Nelieli, gardi un īpaši – mini burgeri no jēra maltās gaļas. Īstu mājās gatavotu burgeru sajūtu piešķirs neparastās kārtas ar bietēm un fetas sieru.

Lasīt vairāk

Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.

Lasīt vairāk

Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē

Foto: J.Roze
Šī tiešām ir ļoti ātri pagatavojama, bet tāpēc ne mazāk garda biešu zupa. Protams, ka ir daudz izdevīgāk pirkt svaigas bietes, bet to pagatavošana prasa samērā daudz laika, tādēļ reizēm nav grēks ļaut vaļu slinkumam un aiztaupīt sev produktu sagatavošanas darbus.

Lasīt vairāk

Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935.gada receptes

Foto: Shutterstock
Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".

Lasīt vairāk

Biešu siera kūka

Foto: DELFI
Šo nedaudz veselīgākas siera kūkas recepti piedāvā Restorāns 'Hot'e' veselīgās ēšanas meistarklases ietvaros, autore Iveta Lamberte.

Lasīt vairāk

Kūpināts zutis alus un griķu medus glazūrā ar rukolas - ābolu salātiem, marinētām bietēm, grilētiem persikiem un mārrutku mērci

Foto: Michael Mintskovsky
Restorāna "Illu Zion" šefpavārs Eduards Haritonovs piedāvā filigrānu pavārmākslas šedevru, kuru arī tu vari pagatavot, lai atzīmētu kādu sev īpašu notikumu. Tas ir daudz vienkāršāk, nekā izskatās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!