Foto: Shutterstock
Šogad par ziemu vēl var zīlēt, vai tā būs auksta vai silta, bet jau tagad rudens rītos, dodoties uz darbu, prasās pēc cimdiem un siltiem zābakiem. Pirmās aukstās dienas var atnest arī saaukstēšanos, kas nav nekas neierasts mūsu mainīgajos gadalaikos. Tomēr nepiemērots apģērbs un nerūpēšanās par veselību aukstajā laikā var radīt nopietnākas veselības problēmas.

Ģimenes ārste Santa Ābele skaidro, kā pasargāt sevi no nieru apsaldēšanas, kas var izraisīt arī nopietnākas veselības problēmas.

"Nieru problēmas visbiežāk rodas apaukstējoties, ja ir nosalušas kājas, dažreiz peldoties vai apsēžoties uz akmens soliņa vai zemes, ko nu jau vairs nevajadzētu darīt,'' skaidro Ābele.

Pirmās pazīmes, ka, iespējams, ir apsaldētas nieres:

  • bieža urinēšana, bet mazās porcijās;
  • cilvēkiem urinējot ir sāpes;
  • sāpes vēdera lejas daļā;
  • temperatūra.

Bieži vien nieru problēmas ir laukos dzīvojošiem cilvēkiem, kuriem labierīcības atrodas ārpus mājas. Vairākas reizes dienā nieres kaut uz mirkli atrodas aukstumā, kas ir vieglākais un ātrākais veids, kā sabojāt nieru veselību.

Kādas veselības problēmas rada nieru apsaldēšana?

Cilvēkiem, kuriem jau ir novēloti atklāts, stiprs apsaldējums var būt arī asins piejaukums urīnam, bet tas biežāk liecina par urīnceļu iekaisumu. Ārsts diagnosticē urīnceļu iekaisumu, un tad ir jānoskaidro, kas to ir izraisījis, vai tas veidojies no urīnpūšļa saslimšanas vai no nierēm, lai varētu piemērot attiecīgu ārstēšanu, skaidro Ābele.

Cilvēkam uzreiz ir jānodod analīzes, vienmēr ir labi papildus veikt arī sonogrāfiju, lai pārliecinātos par īsto sāpju veicinātāju.
Cilvēkam pašam ir apdomīgi jāizvērtē sava imunitāte, jo organisma stiprums un izturība aukstā laikā katram tomēr ir sava. Viens var peldēties āliņģī, bet cits, kārtīgi neapģērbies, var nosalt un smagi apsaldēt arī nieres.
ģimenes ārste Santa Ābele

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!