Foto: Shutterstock
Desu, šķiņķa un citu pārstrādātas gaļas izstrādājumu ēšana var paaugstināt risku saslimt ar zarnu vēzi, un to, iespējams, var veicināt arī sarkanā gaļa, pirmdien paziņoja ANO Pasaules Veselības organizācija (WHO)

800 pētījumu no visas pasaules analīzē, ko veica Starptautiskā vēža izpētes aģentūra ("International Agency for Research on Cancer", IARC), konstatēti "pietiekami pierādījumi, ka pārstrādātas gaļas ēšana cilvēkiem izraisa zarnu vēzi".

Šajā kategorijā ir sālīta, žāvēta un kūpināta gaļa, hotdogi, desas, sālīta liellopu gaļa, gaļas konservi, gaļas mērces.

Pētījuma rezultāti atbalsta "rekomendācijas ierobežot gaļas patēriņu", īpaši pārstrādātā formā, norādīja IARC, kas ir WHO struktūrvienība.

"Ņemot vērā lielo skaitu cilvēku, kas patērē pārstrādātu gaļu, vēža biežuma globālā ietekme ir nozīmīga sabiedrības veselībai, " norādīja IARC pārstāvis Kurts Štraifs.

Cilvēkam, kurš ēd gaļu, iespēja saslimt ar vēzi ir statistiski neliela, bet tā "palielinās ar patērētās gaļas daudzumu", skaidroja aģentūra.

"Katri 50 grami pārstrādātās gaļas, kas tiek apēsti dienas laikā, palielina risku saslimt ar zarnu vēzi par 18%," norādīts IARC ziņojumā.

Attiecībā uz nepārstrādāto gaļu – liellopu gaļu, teļa gaļu, cūkgaļu, jēra gaļu, aitas gaļu, zirga gaļu un kazas gaļu – tika gūti "spēcīgi" pierādījumi par vēzi izraisošo ietekmi, lai pielīdzinātu to tādiem vēža izraisītajiem kā tabakas dūmi, azbests un pārstrādātā gaļa, uzsver pētījuma autori.

Pārstrādātās gaļas un sarkanās gaļas ēšana var izraisīt galvenokārt zarnu vēzi, bet arī aizkuņģa dziedzera un prostatas vēzi, norādīts ziņojumā.

Pētījumā sacīts, ka no pārstrādātās gaļas izraisīta vēža mirst 34 tūkstoši cilvēku, bet no sarkanās gaļas – 50 tūkstoši.

IARC uzsvēra, ka pētījumā netika konstatēts, ka kāda konkrēta ēdiena pagatavošanas metode palielina iespēju saslimt ar vēzi.

Aģentūra norādīja, ka gadā no smēķēšanas izraisīta vēža mirst apmēram viens miljons cilvēku, no alkohola lietošanas – 600 tūkstoši, bet 200 tūkstoši – no gaisa piesārņojuma.

Gaļas pārstrādātāji nosodīja ziņojuma rezultātus, bet neatkarīgie eksperti aicināja piesardzīgi interpretēt tajā esošos skaitļus.

Ziemeļamerikas Gaļas institūts (NAMI) paziņoja, ka IARC ir "sagrozījusi datus, lai nodrošinātu konkrētu rezultātu".

"Vidusjūras diētas sekotāji ēd par rekomendēto divreiz lielāku pārstrādātās gaļas daudzumu. Cilvēki valstīs, kurās tiek ēsts Vidusjūras uzturs, kā Spānijā, Itālijā un Francijā, ir viens no garākajiem mūžiem pasaulē un izcila veselība," sacīja NAMI viceprezidente zinātnes jautājumos Betsija Būrena.

Britu uztura eksperte Elizabete Landa uzsvēra, ka "ļoti nedaudzi cilvēki Eiropā ēd tik daudz gaļas, lai nokļūtu augsta gaļas patēriņa kategorijā".

"Gaļa ir ļoti labs dzelzs un cinka avots, un daudzas sievietes nesaņem pietiekami daudz šo svarīgo mikroelementu," viņa sacīja, piebilstot, ka dzelzs ir "daudz vairāk sastopama gaļā, nevis dārzeņos vai uztura bagātinātājos".

Britu uztura pētnieks Īens Džonsons norādīja, ka ir maz vai pat nekādi pierādījumi tam, ka veģetāriešiem Lielbritānijā ir mazāks risks saslimt ar zarnu vēzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!