Intensīvi un kaislīgi
Vīns ir zemes spogulis. Spānijas vīni ir tādi paši kā šī zeme – intensīvi, kaislīgi, svaigi un krāsaini. Spāņu vīna pasaulē ir savas karmenas, donkihoti, arī Gaudi un Pikaso.
Iepazīsti Spānijas vīnus!
Vīna darīšanas vēsture Spānijā ir ne vienu un pat ne divas tūkstošgades sena: pirmās vēstures liecības par vīnogu audzēšanu šajā reģionā datētas ar otro tūkstošgadi pirms mūsu ēras, bet nopietnāk šim rūpalam pieķērās grieķi, kas daļu Spānijas teritorijas kolonizēja ap 700. g. p.m.ē.

Vīna darīšana neizpalika arī laikā, kad Ibērijas pussalā saimniekoja arābi, – Kordovas tiesā saglabājušās liecības, kurās ir atsauces uz "vīna uzjautrinošo dabu". Pēc rekonkistas vīnogu audzēšana daudzviet Spānijas teritorijā bija vienīgā iespējamā lauksaimniecības nozare, jo vīnogulāju saknes sausajā klimatā izplešas tik dziļi un tālu, ka tās vienkārši nebija iespējams likvidēt, lai šajā vietā iekoptu, piemēram, kartupeļu lauku... Kopš tiem laikiem vīna darīšana Spānijā tikai pieņēmusies spēkā, un šodien tā ir pirmajā vietā pasaulē pēc vīnogulāju apjoma.
Vīns Spānijā tiek radīts visos reģionos: Andalūzijā, Lamančā, Estremadurā, Mursijā, Galīcijā, Basku zemē, Aragonā. Slavenākie un līdz ar to dārgākie vīni nāk no Larjohas, Navarras un Katalonijas. Spānijas priekšrocība ir klimatisko apstākļu daudzveidība – te valda gan Atlantijas klimats, gan kontinentālais un Vidusjūras, tāpēc tā var piedāvāt plašu un daudzpusīgu vīnu klāstu, no izsmalcinātām dzirkstošajām "kavām" līdz spēcīgiem sarkanvīniem, kas gadiem var dusēt vīna kolekcijās, no svaigiem Vidusjūras stila baltvīniem līdz sulīgiem sarkanvīniem, ar ko papildināt ikdienas maltīti. Jebkurai gaumei un vīna prasmei!

Daudzveidība un bagāta izvēle, no otras puses, nereti nemaz neatvieglo izvēli, īpaši, ja neesat vīna eksperts. Tad, nemaz nekautrējoties un lieki neriskējot, vērts skatīties lielo vīna ražotāju virzienā. Divi zaķi ar vienu šāvienu: tie zem viena zīmola piedāvā plašu vīna klāstu un, otrkārt, kas ir ļoti būtiski, – mūsdienu augstās prasības, kas tiek izvirzītas ikvienam vīna darītājam, garantē kvalitāti.

"Gran Castillo" ir slavens zīmols, ko labi pazīst gan pasaulē, gan arī Latvijā. Tas top "Bodegas Murvioedro" ražotnē, kas dibināta 1927. gadā Valensijā un prezentē plašu spāņu vīnu spektru. "Gran Castillo" vīni radīti ne tikai no slavenākajām spāņu vīnogu šķirnēm, piemēram, 'Tempranillo', 'Moscatel' vai 'Viura', bet arī no starptautiskām klasiskām vīnogu šķirnēm, tostarp 'Cabernet Sauvignon', 'Sauvignon Blanc' un 'Shiraz'. "Vīna baudītājam tas ir ļoti ērti, ka zem viena zīmola var pagaršot gan autentisku spāņu stilu, gan internacionālu garšu," saka vīnzine Irina Rakeviča.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
"Gran Castillo" atrodas Valensijā, kur valda Vidusjūras klimats, kas ļoti labvēlīgs vīna ražošanai, jo vīnogām ir svarīga ne tikai saule un karstums, bet arī vēsums, kas tām palīdz "pareizi" – mierīgi un nesteidzīgi – nogatavoties. "Valensija izceļas ar to, ka šeit ir ļoti daudz sulīgu, saprotamu vīnu. Tiem, kuri nemeklē vīnus kolekcijai, bet vienkārši vēlas izbaudīt spāņu vīna stilu – sulīgu, saulainu –, jāskatās tieši Valensijas un "Gran Castillo" virzienā!" iesaka vīnzine. "Jā, šie vīni nav paredzēti ilgai uzglabāšanai, tie jādzer "jauni", un tieši tas ir skaisti! Valensijas vīnus varētu salīdzināt ar Jaunās pasaules vīniem, līdz ar to, kam garšo Jaunās pasaules vīni no Kalifornijas vai Jaunzēlandes, Spānija var būt kā alternatīva no Eiropas."

Īpaši būtu jāizceļ "Gran Castillo" piedāvājumā esošais rozā vīns "Tempranillo Rosé". "Atšķirībā no vieglajiem un rotaļīgajiem franču rozā vīniem spāņu rozā vīni ir diezgan intensīvi, tos var baudīt arī rudens un ziemas laikā. Rozā vīns turklāt ir universāls, to var ieteikt cilvēkiem, kam sarkanvīni ir "par smagu"," iesaka Irina Rakeviča.

Tāpat "Grand Castillo Moscatel" – 'Moscatel' ir īpaša spāņu vīnogu šķirne, no kuras rada aromātisku, izteiksmīgu pussaldu vīnu. Bet lai jūs nemaldina uzraksts "medium sweet", šis vīns būs pārinieks nevis desertiem, bet izteiksmīgiem un nopietniem ēdieniem – jūras veltēm, zivīm, baltās gaļas ēdieniem, paeljai, pikantiem ēdieniem un sieriem!
Lai izbaudītu Valensijas vīnus, nav obligāti vajadzīga paelja, tapas vai "hamon", tie nepieprasa īpašu ēdienu. Tie ir saprotami, sulīgi Vidusjūras vīni, kas sader ar to, ko mēs Latvijā baudām ikdienā, pusdienās vai vakariņās. "Piemēram, Latvija bagāta ar zivīm, un pie jebkuras ceptas zivs var pasniegt vīnu, kas tapis no klasiskās spāņu baltā vīna šķirnes 'Viura' vīnogām. Jaunu, svaigu vīnu var pasniegt gandrīz pie jebkuras ceptas zivs, jūras produktiem un baltās gaļas ēdieniem. Pasniegti ar dārzeņiem un mērcēm, tie ļoti labi ies kopā ar "Gran Castillo" vīnu," iesaka vīnzine. "Spānija reti asociējas ar baltvīnu, bet tieši Vidusjūras piekrastē top skaisti, svaigi baltvīni."
3 slavenākās spāņu vīnogas
Tempranillo
Šī ir visdižciltīgākā Spānijas vīnogu šķirne, no kuras tiek radīti izcilākie spāņu vīnu eksemplāri. 'Tempranillo' vīniem raksturīgas izteiksmīgas ķiršu, aveņu un kazeņu notis; pateicoties sabalansētajai tanīnu jeb miecvielu struktūrai, šis vīns labi nogatavojas ozolkoka mucās.
Garnacha
Ja “Tempranillo” ir slavenākā, tad “Garnacha” ir visvairāk audzētā vīnogu šķirne Spānijā. Ļoti populāra "rosado" jeb rozā vīnu darīšanā, taču nostiprinājusi savu prestižu arī sarkanvīnu pasaulē.
Albarino
Pazīstamākā klasiskā Spānijas balto vīnogu šķirne, no kuras gatavo elegantus baltvīnus, kam raksturīgas aprikozu, kivi un pasiona augļa notis.

3 slavenākie Spānijas vīna reģioni

Katalonija
Runājot par Kataloniju, pietiek pieminēt divus vārdus: "cava" un "Priorat". Katalonijas dzirkstrošās "kavas" ir spēcīga atbilde franču šampaniešiem, savukārt salīdzinoši nelielajā "Priorat" reģionā tiek radīti brīnišķīgi un visu pasaules vīna ekspertu vienbalsīgi par izciliem nosaukti sarkanvīni.
Larioha
Šis reģions Spānijas ziemeļos ir bijis vīna centrs jau kopš seniem laikiem, par ko liecina izrakumos atrasti vīna fermentēšanas trauki vēl no Senās Romas laikiem. Izcilas kvalitātes vīni te tapuši jau 19. gadsimta otrajā pusē, bet 20. gadsimta vidū arī "La Rioja" bija jāsasparojas, lai nepadotos saviem jaunajiem vietējiem konkurentiem, "Priorat" un "Ribera del Duero", ko Larioha arī veiksmīgi paveica. Izcilākie reģiona vīni nāk no "La Rioja Alta" un "La Rioja Alavesa".
Navarra
No vienas puses Navarras vīna dārzus sargā Pireneji, no otras — Evro upe, radot izcilus apstākļus vīnogu nobriešanai. Arī Navarrā vīna darīšanai ir sena vēsture — viduslaikos līdz ar naktsmājām klosteros vīnu un maizi deva Santjāgo ceļa gājējiem, kā arī saslimušajiem svētceļniekiem hospitāļos. Savu moderno laiku slavu Navarra vispirms uzbūvēja uz rozā vīniem, bet vēlāk pierādīja sevi kā vienu no daudzsološākajiem sarkanvīna reģioniem.

3 vārdi par Spānijas vīniem, kas jāzin

Spāņu valodā "vīna darītava"
Augstākās kvalitātes vīni, kas pirms nonākšanas tirgū divus gadus izturēti ozolkoka mucā un gadu — pudelē. "Grand Reserva" vīni mucā izturēti divus, bet pudelē — trīs gadus.
Populārs vīna dzēriens, turklāt aizsargāts ar ES likumu: tikai Spānijā un Portugālē tas drīkst saukties "sangrija". Dzērienu gatavo uz sarkanvīna bāzes, pārsvarā no “Tempranillo” vai “Garnacha” vīniem.
Aromātiska paelja ar
baltvīnu un garnelēm
Kraukšķīgie kalmāri ar
sīpoliem un papriku
Izbaudi Spānijas garšas!