Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Pārliecinošais Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) dalībvalstu atbalsts organizācijas jaunievēlētajam prezidentam Zepam Blateram nebūt nenozīmē, ka tajā viss ir kārtībā, atzinis Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Kā zināms, trešdien notikušajā balsojumā Blaters, kurš bija vienīgais pretendents uz prestižo amatu, saņēma 186 no iespējamām 203 balsīm.

"Mums darbs sākās jau agri no rīta, kad kopā tikās visas Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) pārraudzībā esošās nacionālās federācijas, lai lemtu par kopējo Eiropas nostāju," dienas notikumus skaidro Mežeckis. "Kopīgi izlēmām par vienbalsīgu atbalsta izteikšanu Blateram."

Vaicāts, kā UEFA kopīgo lēmumu ietekmēja vēl otrdien izteiktie striktie Anglijas Futbola asociācijas (FA) un Skotijas Futbola asociācijas (SFA) ieteikumi pārcelt balsojumu par FIFA prezidentu, Mežeckis atzina, ka šie viedokļi satraukumu radīja tikai kuluāros.

"Mēs visi ļoti labi saprotam, no kurienes tas viss nāk. Šķiet, ka Anglija un it īpaši tās prese joprojām nav pratusi samierināties ar zaudējumu balsojumā par tiesībām rīkot 2018.gada Pasaules kausa izcīņu, tāpēc sabiedrību gandrīz katru dienu "baroja" ar briesmu stāstiem par FIFA. Tāpat arī nesenās apsūdzības Katarai par balsu pirkšanu balsojumā par 2022.gada čempionātu situāciju neuzlaboja," izteicās Mežeckis. "Taču beigu beigās Blaters saņēma 186 balsis, kas ir nopietns un neapstrīdams atbalsts. Anglijas un Skotijas izteikumi atzinumu neguva arī pārējo pasaules daļu futbola konfederācijās."

"Taču tas nebūt nenozīmē, ka ar FIFA viss ir kārtībā. Skaidrs, kas viss nav tīrs, jo nav dūmu bez uguns. Tieši tāpēc, lai ar šīm problēmām tiktu galā, ir mainīta Pasaules kausa izcīņas finālturnīru rīkotāju izvēles kārtība un ieviesti citi jauninājumi, " piebilda Mežeckis.

Kā ziņots, līdz šim par Pasaules kausa rīkotājiem balsoja tikai 24 FIFA izpildkomitejas biedri, taču jaunajā kārtībā balsstiesības piešķirtas visām 208 FIFA dalībvalstīm.

Vaicāts, ar ko šis balsojums, kuru pēdējās nedēļās skāruši vairāki nopietni apvainojumi korupcijā, atšķīrās no iepriekšējiem, Mežeckis norādīja uz paša balsojuma procesu.

"Ja agrāk, kad bija tikai viens kandidāts, visi klātesošie tikai piecēlās kājās un aplaudēja prezidentam, tad tagad tika veikts slēgtais balsojums, kas ievērojami izmainīja zālē esošo gaisotni un vispārējo notikuma nopietnību," skaidroja Mežeckis.

Tāpat Mežeckis uzskata, ka gadījumā, ja Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) prezidents Muhameds bin Hamams nebūtu atsaucis savu kandidatūru, Blaters tik un tā saglabātu savu posteni.

"Domāju, ka Blaters vienalga uzvarētu. Uzsvēršu vēlreiz - šo vispārējo ažiotāžu radīja faktiski tikai Anglijas prese. Tā domā arī pārējās nacionālās federācijas. Visam tomēr ir jābūt ar mēru," retoriski piebilda Mežeckis.

Blaters uz četru gadu termiņu tika pārvēlēts ceturto reizi.

Kā ziņots, Blatera vienīgais konkurents uz FIFA prezidenta bin Hamams svētdien atsauca savu kandidatūru pēc tam, kad tika apsūdzēts korupcijas skandālā. Vēlāk FIFA Ētikas komisija aizdomīgā lēmumā diskvalificēja bin Hamanu un Centrālamerikas un Karību zonas futbola konfederācijas (CONCACAF) prezidentu, FIFA viceprezidentu Džeku Vorneru, bet attaisnoja Blateru.

Bin Hamama atteikšanās kandidēt uz FIFA prezidenta amatu nav saistīta ar apsūdzībām korupcijā, - bin Hamams no kandidēšanas atteicās, lai uzlabotu savu slavu pēc nepamatotām apsūdzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!