Foto: LETA
Valodas jautājums Latvijas futbola izlasē nekad nav bijusi problēma, uzskata bijušais valstsvienības galvenais treneris Jurijs Andrejevs.

Kā zināms, nesenie Latvijas izlases uzbrucēja Artjoma Rudņeva izteikumi par latviešu valodas nozīmi valstsvienības futbolista dzīvē radījuši plašas sabiedrības diskusijas, bet valstsvienības kapteinis Kaspars Gorkšs atklātā vēstulē Latvijas sporta līdzjutējiem uzsvēris, ka Rudņevs nav nodevējs vai kauna traips, bet gan ar muļķību apveltīts cilvēks.

Andrejevs Latvijas izlases galvenais treneris bija no 2004. līdz 2007.gadam, pārņemot to no izlases pašreizējā trenera Aleksandra Starkova un vēlāk atstājot komandu tā paša Starkova pārraudzībā.

"Es domāju, ka vajag spēlēt futbolu. Tas ir pats svarīgākais," vaicāts par trenera pārdomām neseno izteikumu kontekstā, izteicās Andrejevs. "Valodas jautājums nav tik svarīgs. Izlasē tas nekādu lomu nav spēlējis nevienos laikos. Nekad neesmu redzējis, ka valodas dēļ komandā būtu kaut kāda sadalīšanās pa grupām."

"Uzskatu, ka izlases spēlētājiem obligāti jāzina latviešu valoda. Varbūt ne visiem šīs zināšanas ir nepieciešamas visaugstākajā līmenī, tomēr jāprot šajā valodā komunicēt," izcēla Andrejevs, kurš pēc darba ar izlasi strādājis arī Latvijas Futbola federācijas (LFF) Izglītības daļā.

"Esmu pārliecināts, ka Rudņevs var runāt latviski. Varbūt ne tik labi, bet var," pārliecību pauž Andrejevs. "Tomēr nedomāju, ka šim jautājumam ir jāpiešķir tik liela nozīme. Izlasei, kad tā sanāk kopā, jādomā tikai par futbolu."

Kā ziņots, pirmdien laikraksta "Diena" publiskotajā intervijā Rudņevs paudis, ka viņam latviešu valodas zināšanas nav nepieciešamas, jo ar žurnālistiem viņš var runāt arī krievu, poļu vai angļu valodā. "Saprast un lasīt vēl daudz maz varu, bet sarunāties - nē. Kāpēc zinu vismaz kaut ko? Tas nav jautājums man. Laikam tāpēc, ka dzīvojam Latvijā. Valsts valoda mums latviešu skaitās..."

Vēlāk pirmdien LFF pauda Rudņeva viedokli, ka viņš intervijā neesot interpretēts pareizi, jo par valodas lietojumu runājis tikai saistībā ar interviju sniegšanu. "Tā nebija atbilde par latviešu valodas lietojumu kopumā. Lūgums pareizi uztvert manu sniegto atbildi."

Latvijas futbola izlase šodien plkst.20 "Skonto" stadionā 2014.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra ceturtajā spēlē tiksies ar Lihtenšteinas valstsvienību.

Kā ziņots, Rudņevs ir pirmais Latvijas futbolists Vācijas bundeslīgas čempionātā, turklāt viņš šosezon jau pamanījies gūt divus vārtus. 24 gadus vecais uzbrucējs ar Hamburgas klubu noslēdzis četru gadu līgumu.

Aizvadītajā sezonā Rudņevs ar 22 precīziem raidījumiem kļuva par pārliecinošu Polijas čempionāta rezultatīvāko spēlētāju.

Latvijas izlasē Rudņevs līdz šim aizvadījis 22 spēles, izceļoties ar vienu precīzu sitienu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!