Foto: AFP/Scanpix
Francijas futbola tiesnešus saniknojusi Parīzē izstādīta statuja, kas veltīta slavenajam incidentam 2006.gada Pasaules kausa finālspēlē starp francūzi Zinedinu Zidānu un itāli Marko Materaci.

Skandalozajā finālspēlē, kurā Francijas futbola leģenda Zidāns atvadījās no lielā futbola, viņš pēc vārdu apmaiņas ar Itālijas izlases centra aizsargu Materaci raidīja pretiniekam sitienu ar galvu pa krūškurvi, nopelnot sarkano kartīti un atstājot savu komandu mazākumā.

Vēlāk Francija spēlē pret Itāliju piedzīvoja zaudējumu, nespējot izcīnīt Pasaules kausu.


Slavenajam sitienam veltītā piecus metrus augstā statuja izstādīta Parīzē, Pompidū modernās mākslas centra ārpusē.

Vietējie Francijas futbola tiesneši par šādu notikušā atzīmēšanu ir saniknoti, vēršoties pret Zidānu ar viņam veltītu atklātu vēstuli.

"Izvēloties šo provokatīvo tēlu, mākslinieks ignorē visus Jūsu talantus un visas Jūsu sniegtās pozitīvās emocijas Francijas iedzīvotājiem," teikts vēstulē, kurā pieprasīts nekavējoties izņemt statuju no publiskas apskates.

Pompidū modernās mākslas centra vadība ir šokēta par šādu vietējo tiesnešu reakciju, uzsverot, ka tas ir mākslinieciskās izdomas cenzūras mēģinājums.

Brīdī, kad Zidāns par sitienu Materaci tika noraidīts, rezultāts mača papildlaikā bija neizšķirts 1:1, bet vēlāk sekojošajā 11 metru sitienu sērijā Francija piedzīvoja zaudējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!