Foto: Publicitātes foto
Latvijas futbola virslīgas čempionātā šogad bijušas septiņas aizdomīgas spēles, taču joprojām nav spēcīga mehānisma, kā cīnīties pret spēļu rezultātu sarunāšanu.

Pagājušajā nedēļā sporta spēļu "uzraugs" "Sportradar" paziņoja Eiropas vadošās valstis aizdomīgo futbola spēļu ziņā. Pētījumā analizētas pēdējo trīsarpus gadu spēles, un Latvija šajā rangā ar 31 spēli dala devīto vietu.

Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis portālam "Delfi" norādīja, ka UEFA ieviestās "early warning system" ietvaros LFF informēta par 22 aizdomīgām spēlēm kopš 2009.gada. Aizvadītajā sezonā Latvijā esot bijušas septiņas spēles.

Vairāki avoti futbola aprindās portālam "Delfi" apliecināja, ka starp aizdomīgajām ir arī spēles ar sezonas medaļnieku dalību, tomēr Mežeckis nevēlējās to apstiprināt, jo šī informācija nav publiska.

"Bija dažas spēles, pirms kurām brīdinājām arī inspektoru par spēles riska pakāpi. Var teikt, ka šīs spēles bija "zem kontroles", taču neko vairāk nedrīkstu teikt," komentē Mežeckis.

Sezonas laikā viena no aizdomīgām spēlēm, kuras rezultāts varēja būt sarunāts, bija starp Daugavpils "Daugava" un "FC Jūrmala", kurā negaidīti ar 6:1 uzvarēja jūrmalnieki. Jau mača laikā futbola aprindās smīkņāja par šīs spēles godīgumu, vēlāk LFF paziņoja, ka rūpīgi pētīs šo maču. Mežeckis tagad atklāj, ka šī spēle nav starp šīs sezonas aizdomīgajām, jo tajā mačā sakrituši vairāki apstākļi, arī Daugavpils komandas galvenais treneris "ar vienu kāju bija jau prom no komandas".

Cita Daugavpils pilsētas komanda – "Dinaburg" – 2009.gada rudenī saņēma līdz šim bargāko sodu Latvijas futbola vēsturē. "Dinaburg" izslēdza no virslīgas, bet galveno treneri Tamazu Pertiju un prezidentu Oļegu Gavrilovu diskvalificēja uz mūžu. Pertijam vēlāk sodu mīkstināja, taču Gavrilovam sods nav mīkstināts.

Atceroties "Dinaburg" skandālu, Mežeckis norāda, ka toreiz LFF bija 200% taisnība, bet organizācija ar grūtībām izvairījās no soda par "Dinaburg" sodīšanu. Komandas vadība savu izslēgšanu apstrīdēja, pat iesniedza sūdzību starptautiskā līmenī, tomēr LFF savu taisnību pierādīja.

Tagad, runājot par iespējamiem līdzīgiem skandāliem, Mežeckis atgādina trīs gadus senus notikumus. Pēc LFF ģenerālsekretāra teiktā, grūti pierādīt kādas komandas saistību, ja nav tiešu pierādījumu, tikai šīs norādes.

Diskvalificētais Gavrilovs sezonas laikā regulāri atrodas tribīnēs īpašo viesu ložā, sveicinās ar LFF darbiniekiem, kontaktējas ar citu komandu vadību, lai gan ir diskvalificēts uz mūžu. Mežeckis arī šajā jautājumā norāda uz iespējamo tiesāšanos, jo nevar liegt cilvēkam atrasties tribīnēs, bet pārējais jau ir katras komandas ētikas jautājums, kādēļ Gavrilovs tiek pie šiem īpašajiem ielūgumiem.

Mežeckis uzsver, ka uztur kontaktus gan ar Lietuvas, gan ar Igaunijas kolēģiem šo aizdomīgo spēļu jautājumos. Iespējams, ar laiku izveidos Baltijas futbola cilvēku "melno sarakstu", taču tas ir sarežģīti un nav tik ātri izdarāms. Tāpat pagaidām Latvijā ir grūti sodīt kādu par spēļu rezultātu ietekmēšanu, lai gan visiem tāpat it kā viss ir skaidrs.

"Anglijā ir likumdošana, kas pieļauj "melno sarakstu" veidošanu un var liegt cilvēkam apmeklēt spēles. Arī citās valstīs krimināllikumos ir iestrādāta cīņa ar krāpšanos sportā. Pie mums tas vēl nav, bet ceru, ka Eiropā ieviesīs kopēju likumdošanu un sodus par krāpšanos sportā," saka Mežeckis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!