Foto: PantherMedia/Scanpix
Katara ar kukuļošanas palīdzību ieguva tiesības rīkot 2022.gada Pasaules kausa finālturnīru futbolā, otrdien īpašā publikācijā vēsta ietekmīgais žurnāls "France Football", kas veicis izmeklēšanu par skandalozo balsojumu.

2010.gada decembrī FIFA izpildkomitejas locekļi balsojumā tiesības rīkot prestižo turnīru uzticēja Katarai, kas cīņā par turnīra rīkošanu apsteidza tādus spēcīgus konkurentus kā ASV, Dienvidkoreja, Japāna un Austrālija. Balsojuma pēdējā kārtā par Kataru balsoja 14 cilvēki, bet ASV saņēma astoņas balsis.

Katara ir platības un iedzīvotāju ziņā mazākā valsts, kurā jebkad rīkots Pasaules kausa finālturnīrs.

"France Football" veiktās izmeklēšanas rezultātos apgalvots, ka Isa Hajatu un Žaks Anouma, kuri balsošanā pārstāvēja Āfrikas Futbola konfederāciju (CAF), katrs saņēmuši pa 1,5 miljoniem ASV dolāru. Vēl dažādi fakti liecina, ka 2010.gadā Katara iztērējusi 1,25 miljonus ASV dolāru CAF kongresā, lai iegūtu četru FIFA izpildkomitejas locekļu balsis.

"France Football" norāda uz vienu interesantu faktu – Francijas prezidents Nikolā Sarkozī aicinājis UEFA prezidentu, savu tautieti Mišelu Platinī atbalstīt Kataru "ģeopolitisku iemeslu dēļ". "France Football" apgalvo, ka Sarkozī vēlāk kopā ar Platinī ticies ar Kataras kroņprinci šeihu Tamimu Bin Hamadu Al Tani, lai "apspriestu Kataras finansiālo ieguldījumu Francijas futbola attīstībā".

Kā zināms, 2011.gadā Kataras pārstāvji iegādājās 70% akcijas franču zināmākajā klubā Parīzes "St.Germain".

"France Football" pēc publikācijas solījusi visus pierādījumus iesniegt FIFA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!