Foto: EPA/LETA

Neviena valsts nav izrādījusi interesi aizstāt Brazīliju 2014.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīra rīkošanā, izteicies Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) ģenerālsekretārs Žeroms Valke.

"Neesmu saņēmis nevienu oficiālu piedāvājumu no kādas valsts Pasaules kausa rīkošanai," izteicies Valke, noraidot pēdējā laikā arvien aktīvāk izskanējušās spekulācijas, ka plašie Brazīlijā notiekošie procesi varētu šai valstij liegt rīkot pēc gada plānoto finālturnīru.

Šobrīd Brazīlija uzņem Konfederāciju kausu, kas tiek uzskatīts par 2014.gada Pasaules kausa prelūdiju, tomēr to katru dienu pavada plaša mēroga protesti un demonstrācijas. Piemēram, pagājušajā ceturtdienā vairāk nekā 100 pilsētās notikušajos protestos piedalījās aptuveni miljons cilvēku. Viens no protestu iemesliem ir tieši starptautisko futbola turnīru rīkošanas izmaksas.

Kā liecina svētdien publiskotā institūta "Ibope" veiktā sabiedriskās domas aptauja, 46% demonstrantu protesta mītiņos piedalās pirmo reizi. Taču, par spīti izskanējušajai kritikai par augstajām futbola turnīru rīkošanas izmaksām, 67% respondentu pauduši atbalstu Pasaules kausa rīkošanai Brazīlijā.

Demonstrācijās, kas ir lielākās, ko valsts pieredzējusi pēdējos 20 gados, dzīvību zaudējuši četri cilvēki.

Pēcāk - 2016.gadā - Brazīlijā notiks arī vasaras olimpiskās spēles.

"Esam redzējuši iespaidīgu darba apjomu, kas paveikts, gatavojoties Konfederāciju kausam," stāstīja Valke, tomēr steidzināja arī organizatorus, sakot, ka "Konfederāciju kauss ir citādāks nekā Pasaules kauss". "Gatavošanās Konfederāciju kausam bija izaicinājums, tomēr viss beidzās labi."

Izskanējusi informācija, ka ir nopietnas bažas par visu 12 stadionu un dažādu infrastruktūras objektu nepabeigšanu laikā. Valke akcentēja, ka visam jābūt gatavam līdz šī gada beigām.

Tikmēr valsts sporta ministrs Aldu Rebelu solījis, ka Brazīlijai ir "īpaša apņemšanās Pasaules kausā izskatīties tik spoži, kā pasaule to sagaida". Tāpat viņš pauda cerību, ka veiksmīga Pasaules kausa un olimpisko spēļu organizēšana uzlabos dzīves līmeni cilvēkiem Brazīlijā.

"Vēlamies, lai Pasaules kauss un olimpiskās spēles rezultētos dzīves apstākļu uzlabojumos un pavērtu iespējas valstij," teica sporta ministrs.

Konfederāciju kauss jau ierasti notiek gadu pirms Pasaules kausa finālturnīra. Tajā sacenšas visu kontinentu spēcīgākās komandas. 2014.gada Pasaules kausa izcīņa risināsies no nākamā gada 12.jūnija līdz 13.jūlijam.

Konfederāciju kausa izcīņa notiek sešās Brazīlijas pilsētās, bet Pasaules kausa finālturnīra spēles tiks aizvadītas 12 valsts pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!