Foto: LETA
Pirms 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas cīņas pret Lietuvas futbolistiem Latvijas valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars teicis spēlētajiem, ka rezultāts šajā mačā nav galvenais, bet vienkārši esot jāspēlē sava labākā spēle, pēcspēles preses konferencē atklāja pats speciālists.

Kā zināms, Latvijas izlase piektdienas vakarā pārspēja lietuviešus ar 2:1 (1:0), bet Paharam pēc Aleksandra Starkova nomainīšanas galvenā trenera postenī šī bij pirmā oficiālā spēle.

"Pēc mača ir tikai emocijas, jo mana debijas spēle oficiālos mačos. Bija brīži, kad mums radās problēmas un Lietuva dominēja, taču neļāvām viņiem izveidot daudz momentu un nopelnījām uzvaru," pauda Pahars. "Pirmajā puslaikā iesitām vārtus ar trim sitieniem, taču ļāvām viņiem atgūt spēles kontroli. Līdz ar to otrajā puslaikā gribējām gūt vēl vārtus, kas noveda pie vairākām vārtu gūšanas iespējām."

Latvijas izlases galvenais treneris sacīja, ka pirmajā puslaikā nebija apmierināts ar sevis trenētās komandas bumbas kontroli. "Pussargiem bija uzdevums bumbu vairāk virzīt uz priekšu nevis atpakaļ, tomēr ne vienmēr tas izdevās. Turklāt bija redzams, ka Juris Laizāns līdz 70.minūtei bija jau paguris, bet pēdējās 20 minūtēs tomēr enerģiju atguva. Pret Igauniju nospēlējām labāk, bet tomēr uzskatu, ka viņi ir vājāki par lietuviešiem. Šobrīd pussargu pozīcijā vajag atrast to īsto kombināciju, jo mums spēlētāji ir labi, tas pats Laizāns un Ritvars Rugins ir radoši futbolisti. Taču kopumā viss būs atkarīgs no tā, kāds būs nākamais pretinieks, taču par šodienu esmu apmierināts."

"Aleksandrs Cauņa vēl nav īsti gatavs, taču nākot laukumā viņš pastiprināja mūsu spēli. Centās arī Artjoms Rudņevs. Varbūt tas nav uzreiz redzams, bet viņa loma komandā ir nenovērtējama. Taču viņam ir problēmas ar pirmo pieskārienu bumbai," pauda treneris. "Pirms spēles teicu spēlētājiem, ka rezultāts šajā mačā nav pats svarīgākais. Teicu futbolistiem, ka viņi spēlē mājās savu skatītāju priekšā, kuri vēlas redzēt viņus spēlējam futbolu. Ja futbolisti spēlēs savu labāko spēli, tad būs arī rezultāts."

Tieši skatītāju lomu Pahars vēlējās uzsvērt, jo bez viņu atbalsta cīnīties būtu bijis krietni grūtāk.

Ja Latvijas valstsvienības sastāvā piektdien laukumā būtu devies Māris Verpakovskis, tad viņam šī būtu simtā spēle izlases rindās. "Ar Verpakovski parunājām pirms spēles. Teicu viņam: Ja man būs iespēja laidīšu tevi laukumā. Es viņu noteikti būtu uzlaidis, ja rezultāts būtu 3:1, taču laist laukumā uz pēdējām dažām minūtēm pret viņu nebūtu īsti godīgi un lojāli."

Zīmīgi, ka Verpakovskis izlasē 1999.gadā debitēja mačā pret Grieķiju - ar šiem pretiniekiem kvalifikācijas turnīra ietvaros Latvijas futbolisti sacentīsies jaunnedēļ.

"Būt kā trenerim izlasē ir pavisam citādāk. Vēl ar spēlētajiem nesen runāju, ka futbolistam ir citādāk un ne par ko nav jāuztraucas - tikai jāspēlē. Tomēr trenera karjeru šobrīd izbaudu. Pēc daudzajiem savainojumiem, kas man lika beigt spēlētāja karjeru, esmu sācis futbolu izbaudīt no jauna," atklāja Pahars.

Tikmēr Lietuvas izlases galvenais treneris Čaba Lāslo pēc mača prata teikt, ka Lietuvas spēlētāji to futbolu, kas pret Latviju ir jāspēlē, spēlējuši vien cīņas sākumā.

"Pēdējās 20 minūtes kontrolējām notikumu gaitu laukumā, un mums bija pāris labas iespējas, lai gūtu vārtus. Pēc puslaika pārtraukuma gribējām visu vai neko, un uzskatu, ka mūsu neieskaitītais vārtu guvums bija lūzuma punkts, jo pēc tam kļuvām krietni aktīvāki," sacīja Lāslo. "Esmu ļoti sarūgtināts, jo kā minimums vajadzēja gūt šajā spēlē vismaz vienu punktu. Turklāt zaudēt derbijā ir sāpīgi."

Līdz 2014.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra noslēgumam Latvijas izlasei atlikušas trīs spēles. Pašlaik G grupā pēc septiņām kārtām pa 16 punktiem ir Bosnijas un Hercegovinas, kā arī Grieķijas izlasēm, slovāki tikuši pie 12 punktiem, Latvijai ir septiņi punkti, Lietuvas kontā ir pieci punkti, bet Lihtenšteinai pagaidām divi punkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!