Foto: Reuters/Scanpix
Noslēdzoties kvalifikācijas turnīram Eiropas, Dienvidamerikas, kā arī Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas (CONCACAF) zonās, kļuvušas zināma 21 no 32 komandām, kas piedalīsies 2014.gada Pasaules kausa futbolā finālturnīrā.

Eiropas zonā finālturnīram automātiski kvalificējās deviņu apakšgrupu pirmo vietu ieguvējas, bet astoņas labākās otrās vietas izspēlēs vēl četras ceļazīmes uz finālturnīru izslēgšanas spēļu stadijā. Jau pirms pēdējās kārtas bija zināms, ka vietu sev finālturnīrā garantējušas Vācija, Itālija, Šveice, Beļģija un Nīderlande, bet pie pēdējām automātiskajām ceļazīmēm tika Krievija, Bosnija un Hercegovina, Spānija, kā arī Anglija.

F apakšgrupā Krievijai spēlē pret Azerbaidžānu būtu pieticis pat ar zaudējumu. Savukārt Portugālei, lai ieņemtu grupā pirmo vietu, vajadzēja pārspēt Luksemburgu vismaz ar 7:0 un cerēt uz Krievijas zaudējumu. Krievija, neskatoties uz kompensācijas laikā ielaistiem vārtiem, nospēlēja neizšķirti 1:1, automātiski garantējot sev vietu Brazīlijā gaidāmajā lielajā sporta notikumā. Portugāle ar 3:0 uzvarēja Luksemburgas valstsvienību un piedalīsies izslēgšanas spēlēs. Kopvērtējuma tabulā Krievija izcīnīja 22 punktus, bet Portugāle - 21. Abas komandas jau laicīgi bija nodrošinājušas pirmās divas vietas grupā. Portugālei pār trešās vietas īpašnieci Izraēlu kopvērtējumā palika septiņu punktu pārsvars.

Krievija Pasaules kausa finālturnīram kvalificējās pirmoreiz kopš 2002.gada.

G apakšgrupā pirmo reizi vēsturē finālturnīram kvalificējās Bosnijas un Hercegovinas valstsvienība. Pēdējās kārtas spēlē bosnieši tika pie panākuma izbraukumā ar rezultātu 1:0. Vienīgos vārtus cīņas 68.minūtē guva Vedads Ibiševičs, kuram šis bija jau astotais vārtu guvums ciklā.

Zīmīgi, ka iepriekšējos divos atlases ciklos bosnieši no cīņas par vietu finālturnīrā izstājās vien pēc "play-off" mačiem, bet tagad valstsvienība pirmoreiz vēsturē kvalificējusies kādām no prestižākajām sacensībām. 2010.gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla "play-off" kārtā bosnieši piekāpās Portugālei, bet 2012.gada Eiropas čempionāta "play-off" kārtā zaudēja Grieķijai.

Pirms pēdējās kārtas bosniešiem bija vienāds punktu skaits ar Grieķiju, bet ievērojami labāka vārtu attiecība. Tā kā Grieķija noslēdzošajā mačā ar 2:0 savā laukumā pieveica Lihtenšteinu, situāciju kopvērtējumā tas nemainīja. Grieķiem pa vieniem vārtiem guva Dimitris Salpigidis un Giorgs Karagunis. Zīmīgi, ka desmit mačos Grieķijas izlase guva vien 12 vārtus.

H apakšgrupā pirmo vietu izcīnīja Anglija, kas momentiem bagātā spēlē ar 2:0 uzvarēja Polijas futbola izlasi. Spēles rezultātu pirmā puslaika beigās atklāja Veins Rūnijs, bet izskaņā precīzs sitiens padevās arī Stīvenam Džerārdam. Otro vietu sev nodrošināja Ukrainas izlase, kas neatstāja nekādas izredzes Sanmarīno izlasei - 8:0. Šajā mačā ar "hat-trick" izcēlās Marko Devičs, bet mājinieki cīņu noslēdza deviņu futbolistu sastāvā.

Pirms šīs cīņas Anglijai bija tikai viena punkta pārsvars pār Ukrainu, tāpēc, zinot, kā rit spēle Sanmarīno, futbola dzimtenes pārstāvji nedrīkstēja neuzvarēt. Grupas kopvērtējumā desmit spēlēs Anglija savāca 22 punktus, bet Ukrainai bija 21 punkts.

I apakšgrupā dalību čempionātā vēl nebija nodrošinājusi šī brīža titula īpašniece Spānija, kuriem pirms spēles pietika pat ar neizšķirtu pret Gruziju, lai ieņemtu pirmo vietu grupā. Noslēgumā gan spāņi, kas ir arī pašreizējie Eiropas čempioni, tika pie panākuma ar 2:0.

Savukārt izslēgšanas spēlēm no šīs grupas kvalificējās Francijas izlase, kas ar 3:0 uzvarēja Somijas valstsvienību. Vienus no vārtiem guva arī Karims Benzemā, kuram tas bija jau otrais precīzais sitiens divās spēlēs izlasē, bet pirms tam viņš valstsvienības kreklā nebija izcēlies vairāk nekā 1000 minūtes izlases kreklā. Zīmīgi, ka pirmdien gaidāmajā "play-off" kārtas izlozē Francijas izlase zemā FIFA ranga dēļ, visticamāk, būs starp neizsētajām izlasēm.

Pārējās Eiropas zonas apakšgrupās noskaidrojās visas otrās vietas ieguvējas.

A grupā otro vietu jau bija rezervējusi Horvātija, kurai pēdējā spēle pret Skotiju punktuāli bija vienaldzīga. Horvātu tuvākie rezervisti ar 2:0 izbraukumā piekāpās skotiem, tādejādi ciklu noslēdzot ar 17 punktiem, bet pirmās vietas īpašniece Beļģija pēc neizšķirta 1:1 pret Velsu, kopvērtējumā izcīnīja 26 punktus.

B apakšgrupā bija vislielākā intriga par to, kura izlase ieņems otro vietu, jo pirms pēdējās kārtas četras grupas atradās divu punktu robežās. Pirmo vietu grupā sev jau bija garantējusi 2012.gada Eiropas čempionāta fināliste Itālija, bet izredzes uz izslēgšanas spēlēm bija Dānijai, Čehijai, Bulgārijai un Armēnijai.

Pirms spēles labākās cerības uz otro vietu bija Dānijai, kura uzņēma pastarīti Maltu, sagraujot to ar 6:0. Čehijas izlases ar 1:0 uzvara pret Bulgāriju komandai vairāk neko nedeva, bet Armēnija cīnījās kaujinieciski neizšķirti 2:2 ar Itāliju, turklāt divas reizes prata izvirzīties vadībā.

Pēc visu spēļu noslēguma kļuva skaidrs, ka šī grupas otrās vietas īpašniece Dānija, tomēr nepiedalīsies izslēgšanas spēlēs. Dānijai ar 16 punktiem bija par maz, lai būtu starp labākajām otro vietu īpašniecēm. Interesanti, ka trīs citu apakšgrupu otro vietu izlasēm kopvērtējumā bija 17 punkti.

C apakšgrupā Zviedrija piekāpās Vācijas izlasei ar 3:5, bet izlase jau pirms šīs kārtas bija nodrošinājusi otro vietu grupā. Zīmīgi, ka šis abām izlasēm bija otrais ļoti rezultatīvais mačs ciklā, jo pirms gada abu komandu mačs noslēdzās ar rezultātu 4:4. Vācija ciklā tika pie 28 punktiem, kas ar Nīderlandes izlasi bija dalīts augstākais punktu skaits visā ciklā. Zviedrijas izlase iekrāja 20 punktus, bet trešās vietas īpašniecei Austrijai - 17 punkti.

D apakšgrupā otro vietu aiz Nīderlandes izcīnīja Rumānija. Pirms spēles trīs komandas mērķēja uz otro vietu - Rumānija, Turcija un Ungārija. Turcijai, lai iekļūtu izslēgšanas spēlēs bija nepieciešams brīnums pret labi spēlējošo Nīderlandi - uzvara. Ungārijai bija jāuzvar Andora un jācer, ka Rumānija un Turcija paklups. Bet parocīgākā situācija bija Rumānijai, kurai pēdējā kārtā bija jāuzņem Igaunija. Visas trīs grupas spēles noslēdzās ar rezultātu 2:0 Ungārija un Rumānija uzvarēja attiecīgi Andoru un Igauniju, bet Nīderlande aizlika kāju priekšā Turcijai. Cikla noslēgumā Nīderlandei 28 punkti, Rumānijai -19, Ungārijai -17, bet Turcijai 16 punktu.

E apakšgrupā otro vietu noturēja Islande, kas cīnījās neizšķirti 1:1 ar Norvēģiju. Islandes tiešie konkurenti uz otro vietu slovēņi ar 0:1 piekāpās Šveicei. Pie šāda rezultāta Islandei pietika arī ar zaudējumu, lai iekļūtu izslēgšanas spēlēs. Grupas kopvērtējumā Šveicei 24 punkti, bet Islandei 17 punkti.

Eiropas zonas izslēgšanas spēļu pāri tiks izlozēti 21.oktobrī. Paredzams, ka pāru spēles notiks attiecīgi 15. un 19.novembrī.

Dienvidamerikas zonā pēdējās automātisko ceļazīmes uz finālturnīru sev garantēja Ekvadora un Čīle, kuru savstarpējā mačā ar 2:1 pārāki bija čīlieši. Savukārt dalību Pasaules kausā automātiski bija garantējusi rīkotāja Brazīlija, bet jau pirms pēdējām cīņām ceļazīmes bija nodrošinājušas arī Argentīna un Kolumbija.

Savukārt piektajā vietā palikušajai Urugvajas futbola izlasei par tikšanu uz finālturnīru būs jāspēkojas ar Āzijas zonas Āzijas zonas piektās kārtas uzvarētāju Jordāniju. Abi "play-off" kārtas mači paredzēti novembrī.

Savukārt no CONCACAF zonas automātiski kvalificējās ASV, Kostarika un Hondurasa, bet izslēgšanas spēlēs piedalīsies Meksika, kurai pēdējā kārtā ievērojami palīdzēja amerikāņi. ASV izlase ar 3:2 uzveica piektajā vietā palikušo Panamu, tomēr divus pēdējos vārtus guva vien kompensācijas laikā. Tā kā Meksika ar 1:2 piekāpās Kostarikai, noslēgumā šīm abām izlasēm būtu bijis vienāds punktu skaits.

Meksika izslēgšanas spēlēs cīnīsies ar labāko Okeānijas zonas izlasi - Jaunzēlandi.

Tāpat otrdien noslēdzās pirmās izslēgšanas spēles Āfrikas zonā. Kotdivuāras izlase ar 3:1 uzvarēja Senegālu, Etiopija mājās piekāpās Nigērijai ar 1:2, Gana negaidīti pārliecinoši sagrāva Ēģipti ar 6:1, gandrīz jau garantējot vietu finālturnīrā. Tāpat Kamerūna cīnījās bezvārtu neizšķirti 0:0 ar Tunisiju, bet Burkinafaso ar 3:2 uzvarēja Alžīriju. Atbildes spēles paredzētas no 16. līdz 19. novembrim un dueļu uzvarētājas iekļūs finālturnīrā.

2014.gada Pasaules kauss no 12.jūnija līdz 13.jūlijam norisināsies 12 Brazīlijas pilsētās. Šī brīža Pasaules kausa īpašniece ir Spānijas izlase, kas 2010.gadā Dienvidāfrikā finālā ar 1:0 uzvarēja Nīderlandes futbolistus.

Pasaules kausa finālturnīram līdz šim kvalificējušās:

Āzijas zona - Irāna, Dienvidkoreja, Japāna, Austrālija;

Eiropas zona - Beļģija, Itālija, Vācija, Nīderlande, Šveice, Krievija, Bosnija un Hercegovina, Anglija, Spānija;

Dienvidamerikas zona - Brazīlija (rīkotāja), Argentīna, Kolumbija, Čīle, Ekvadora;

Amerikas zona - ASV, Kostarika, Hondurasa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!