Foto: Reuters/Scanpix
Pieredzējušajam Horvātijas futbola izlases aizsargam Josipam Šimuničam, kuram par fašistisku saukļu izkliegšanu un salutēšanu pērnajā decembrī tika piešķirta desmit spēļu diskvalifikācija, nāksies izlaist gaidāmo Pasaules kausa finālturnīru.

Tas noskaidrojies pēc tam, kad Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) Apelāciju komiteja noraidīja futbolista iesniegumu un līdz ar to atstājusi spēka tās Disciplinārās komitejas piemēroto sodu.

Incidents risinājās pērnā gada 19.novembrī, kad Horvātijas izlase Eiropas zonas atlases cikla "play-off" kārtas atbildes cīņā savā laukumā tikās ar Islandes valstsvienību. Mājinieki uzvarēja mačā ar 2:0 un kvalificējās finālturnīram.

Pēc spēles stadionā valdīja svētku atmosfēra, par kuras gaisotnes uzturēšanu atbildīgs bija arī Šimuničs. Pašlaik 35 gadus vecais spēlētājs Horvātijas līdzjutēju virzienā četras reizes izkliedza saukli "Za dom" jeb tulkojumā "Par dzimteni". Fani atbildi nepalika parādā un atbildēja ar saukli "Spremni" jeb tulkojumā - "Gatavi".

Šādi saukļi tika izmantoti Otrajā pasaules karā, kad to pielietoja fašisma ideoloģijai pietuvināta Horvātijas kustība "Ustaše". Šī kustība piedalījās simtiem tūkstošu serbu, ebreju, antifašistisko horvātu un čigānu iznīcināšanā.

Bez tam Austrālijā dzimušais Šimuničs pēcspēles video materiālos tika pieķerts arī salutējam līdzjutēju virzienā. Pats spēlētājs gan noliedzis, ka notikušajam ir kāda saistība ar politiku vai vēsturi.

Izlases rindās aizsargs debitēja 2001.gadā un ir piedalījies 105 valstsvienības spēlēs, ar vārtu guvumu izceļoties trīs reizes.

Šimuničs šobrīd pārstāv Horvātijas klubu Zagrebas "Dinamo".

Kā zināms, Horvātija Pasaules kausā tika ielozēta A apakšgrupā ar Brazīliju, Meksiku un Kamerūnu.

Šīgada Pasaules kauss no 12.jūnija līdz 13.jūlijam norisināsies 12 Brazīlijas pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!