Foto: LETA
Ja Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta klubi būs gatavi paciest viena sava kolēģa nebiedriskumu, čempionāta vadība ir gatava sezonu aizvadīt pilnā - desmit vienību - sastāvā, lai arī spēļu kalendāra izveidošana tagad kļuvusi par ļoti smagu rūpalu, aģentūrai LETA izteicās biedrības "Latvijas Futbola virslīga" valdes priekšsēdētājs Ainārs Tamisārs.

Dienu pirms jaunās sezonas sākuma licencētas startam sacensībās bija astoņas no desmit komandām, jo Latvijas Futbola federācija (LFF) iepriekš licences atteica pērnās sezonas otrajam un trešajam spēcīgākajam klubam "Skonto" un Daugavpils "Daugava". "Skonto" komanda pie starta virslīgā sākotnēji netika pielaista nenokārtoto parādsaistību dēļ, bet "Daugavai" licence netika piešķirta, jo tai nav izveidota kluba struktūrā iekļauta jaunatnes akadēmija. Tomēr ceturtdien pēc ļoti ilgas LFF Apelācijas komisijas sēdes abu klubu apelācijas tika apmierinātas, tiem tādējādi saņemot kārotās licences.

"Čempionātu rīko LFF, kas izsniedz licences klubiem, spēlētājiem un stadioniem, tāpēc mums situācija ir vienkārši jāpieņem. Mazliet gan žēl, ka federācija līdz galam nerēķinās ar mums un līdz ar to sagādā papildu problēmas," situāciju komentēja Tamisārs, kuru visvairāk nomāc pašreizējā astoņām komandām paredzētā četru apļu sezonas spēļu kalendāra pārveidošana desmit klubu dalībai. "Šajā nedēļā viena kārta jau būs nospēlēta, tāpēc sanāks, ka šie mači tiks ņemti no sezonas kalendāra vidus, bet mums jau tā saspringtajā grafikā būs jāparedz arī pirmajās kārtās neizspēlētie mači. Lielus logus čempionātā pieprasa Latvijas nacionālās un jauniešu izlašu vajadzībām, tāpēc daudz manevra iespēju mums nav."

Līdz ar LFF licences iegūšanu "Skonto" un "Daugava" ir automātiski atguvuši biedrības "Latvijas Futbola virslīga" biedru statusu, tomēr pašlaik tiek virzīts jautājums par šī statusa atņemšanu "Skonto" komandai, jo tai pret biedrību ir uzkrājies parāds vairāk nekā 4000 eiro apmērā. Par "Skonto" statusu biedrībā, kas līdz ar to noteiks tā pielaidi čempionātam, nākamajā nedēļā balsos pārējie virslīgas klubi.

"Ar LFF lēmumu atkal esam desmit biedrības biedri, bet nākamnedēļ rīkosim jau piekto biedru kopsapulci, kad lemsim par jauno kalendāru un "Skonto" situāciju. Ja pārējie klubi būs gatavi paciet viena nebiedriskumu, spēlēsim pilnā sastāvā un šosezon būsim desmit klubi," paskaidroja Tamisārs. "Rīgas klubs kā mūsu biedrs līdz ar savu saistību nepildīšanu darbojas pretēji mūsu interesēm un traucē sasniegt biedrības mērķus, jo sanāk, ka tā biedra statusu no savām kabatām uztur pārējie virslīgas klubi. Iekrātā parāda summa patiešām nav tik liela, lai rastos šādas problēmas. Man tas nav saprotams."

Iepriekš "Skonto" kluba direktors Askolds Uldriķis aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka ar virslīgas vadību nenomaksātās biedra naudas jautājumā tiks panākta saprašanās.

Tamisārs biedru kopsapulci vēlas sasaukt pēc iespējas ātrāk. Paredzams, ka tā notiks nākamās nedēļas otrdienā vai trešdienā. "Gribas visam pielikt punktu, jo lielākajam stresam un nezināšanai tomēr ir pakļauti paši klubi, spēlētāji un treneri."

"Ledus ir salauzts, un revolūcija ir sākusies," par kopējo situāciju Latvijas futbolā un dažbrīd haotiskajos LFF lēmumos izteicās Tamisārs. "Federācijā sevi sāk pieteikt jaunās paaudzes cilvēki, kuri vēlas vidi sakārtot, tomēr tā otra puse dažbrīd vēl spēj visu atspiest atpakaļ. Neviens nav teicis, ka šī cīņa par pārmaiņām būs viegla un ātra. To mums, tāpat kā futbolu, jāmāk uztvert kā spēli."

Kā ziņots, aizvadītajā sezonā Latvijas virslīgā piekto reizi vēsturē triumfēja "Ventspils" komanda, aiz sevis atstājot "Skonto" un Daugavpils "Daugavu". Tikmēr vietu virslīgā zaudēja desmitās vietas ieguvēja Ilūkstes NSS, kuru jaunajā sezonā nomainīja pirmās līgas uzvarētāja - BFC "Daugavpils". Savukārt pārspēlēs par vietas saglabāšanu augstākajā līgā virslīgas devītā spēcīgākā komanda "Metta"/LU uzvarēja pirmās līgas otrās vietas ieguvēju "Gulbeni".

Tikmēr pēc "Liepājas metalurga" kluba likvidēšanas šīs pilsētas pārstāvniecību čempionātā pārņēmis jaundibinātais klubs "Liepāja".


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!