Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta 34.kārtas spēlē svētdien Daugavpils "Daugava" pilsētas debijā ar 5:0 (2:0) sagrāva "Daugavpili", kopvērtējumā panākot tā vicelīderi Rīgas "Skonto".

Rezultātu spēles 18.minūtē atklāja krievu leģionārs Dmitrijs Kozlovs, bet 34.minūtē pārsvaru dubultoja ukrainis Valērijs Kucenko. Otrā puslaika ievadā 3:0 panāca Visvaldis Ignatāns, puslaiku vidū izcēlās arī Kirils Ševeļovs, bet mača pašā izskaņā piektos vārtus guva Oļegs Žatkins.

Kaut "Daugava" pašlaik turpina cīņu par otro vai trešo vietu kopvērtējumā, tās izredzes to iegūt šonedēļ samazināja Valsts policijas veiktās aizturēšanas. Trešdien spēļu sarunāšanas skandāla ietvaros tika aizturēti četri Daugavpils "Daugavas" komandas pārstāvji - spēlētāji Aleksandrs Vlasovs un Jevgēņijs Kosmačovs, galvenais treneris Ivans Tabanovs no Moldovas un tehniskais direktors Jevgēņijs Klopovs. Piektdien viņi atbrīvoti, bet visi saņēmuši diskvalifikācijas uz izmeklēšanas laiku.

Kā atzina Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, viņš vēlētos, lai Daugavpils vienība nekavējoties tiek izslēgta no virslīgas, tomēr tas netiks darīts un pēc piešķirtajām sankcijām nākamajā sezonā tā tāpat, visticamāk, nepastāvēs.

Tāpat svētdien Jūrmalas "Spartaks" komanda savā laukumā ar 1:0 (1:0) uzvarēja Rīgas "Daugavu", kad vienīgos vārtus 30.minūtē guva Afganistānā dzimušais Somijas leģionārs Moštahs Jahubi.

Ar šo panākumu "Spartaks" komanda sev nodrošinājusi kopvērtējuma sesto vietu.

Kā ziņots, kārtas ievadā piektdien "Liepājas" komanda ar 2:0 pārspēja "Metta"/"Latvijas Universitāte" futbolistus. Savukārt sestdien savu sesto čempionu titulu vēsturē nodrošināja "Ventspils", kas ar 4:2 izbraukumā pieveica tuvāko sekotāju "Skonto".

Tāpat vēl vienā mačā "Jelgava" ar 2:1 pieveica "Jūrmalu", kas, visticamāk, zaudēs vietu virslīgā.

Kā zināms, aizpagājušajā nedēļā LFF Disciplinārlietu komisija (DK) "Skonto" un "Jūrmalai" neizpildīto saistību dēļ jau otro reizi šosezon atņēma kopvērtējuma punktus. Ja pirmajā reizē vienības tika sodītas ar trīs punktu atņemšanu, bet apelācijas rezultātā sods tika samazināts līdz viena punkta atņemšanai, šoreiz abām komandām atņemts pa četriem punktiem.

Pašlaik nav zināms, vai apelāciju ceļā kādam no sodītajiem klubiem izdosies atgūt atņemtos punktus, tāpēc nav izslēdzams scenārijs, ka medaļnieku sastāvs un pēdējās vietas ieguvējs oficiāli kļūs zināms vien pēc attiecīgiem LFF lēmumiem.

Pēc šīs kārtas komandām čempionātā būs jāaizvada vēl pa divām spēlēm.

Virslīgas kopvērtējumā "Ventspils" futbolistiem 34 mačos ir 77 punkti, un komanda jau nodrošinājusi čempionu titulu. Pēc soda piešķiršanas no tās par 12 punktiem atpaliek iepriekš ilglaicīgā līdere Rīgas "Skonto", kuru ar 65 punktiem tagad panākusi Daugavpils "Daugava". Ar 64 punktiem ceturto vietu ieņem "Jelgava", bet 62 punkti ir "Liepājai".

Sesto vietu ar 50 punktiem ieņem Jūrmalas "Spartaks", tam ar 43 punktiem seko Rīgas "Daugava", bet 26 punkti ir "Daugavpils" vienībai. Šīs vienības savas pozīcijas kopvērtējumā vairs nemainīs. Tikmēr 13 punktus iekrājusi "Metta"/"Latvijas Universitāte", no kuras par sešiem punktiem atpaliek "Jūrmala".

Turnīrā komandas sacenšas četros apļos.

Kā zināms, virslīgas čempionāta vadība jūnijā, balstoties uz iepriekš notikušu balsojumu, izslēdza "Skonto" un "Jūrmalu" no savas biedrības, tādējādi liedzot tām turpmāku dalību čempionātā. Pēdējais vārds šādos jautājumos gan pieder LFF, tomēr DK sēdē nekāds lēmums netika pieņemts, federācijai aicinot virslīgas vadību atkārtoti balsot par abu klubu izslēgšanu no savas biedrības, kam pēc tam sekotu attiecīgs LFF atbildīgo institūciju lēmums.

"Skonto" un "Jūrmala" virslīgas čempionāta biedru statusu zaudēja, jo nebija samaksājušas šīs sezonas dalības maksu 3000 eiro apmērā. Tiesa, vēlāk abi klubi naudu tomēr samaksāja, taču tie joprojām ir izslēgti no biedrības un nebūs tajā tik ilgi, kamēr biedrības valde nesasauks pilnsapulci un biedri nenobalsos par uzņemšanu atpakaļ.

Abu komandu futbolisti šosezon pa vienai reizei neizmaksāto algu dēļ boikotējuši spēles, kā rezultātā klubiem tika ierakstīts tehniskais zaudējums. Vēl viena tāda atkārtota gadījuma rezultātā vienības no virslīgas tiktu izslēgtas.

Kā ziņots, aizvadītajā sezonā Latvijas virslīgā piekto reizi vēsturē triumfēja "Ventspils" komanda, aiz sevis atstājot "Skonto" un Daugavpils "Daugavu". Tikmēr vietu virslīgā zaudēja desmitās vietas ieguvēji Ilūkstes NSS, kurus šajā sezonā nomainījuši pirmās līgas uzvarētāji "Daugavpils". Savukārt pārspēlēs par vietas saglabāšanu augstākajā līgā virslīgas devītā spēcīgākā komanda "Metta"/LU uzvarēja pirmās līgas otrās vietas ieguvēju "Gulbeni".

Tikmēr pēc "Liepājas metalurga" kluba likvidēšanas šīs pilsētas pārstāvniecību čempionātā pārņēmis jaundibinātais klubs "Liepāja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!