Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Padomes (EP) locekļi otrdien izteikuši aicinājumu Starptautiskajai Futbola federāciju asociācijai (FIFA) atkārtot balsojumu par 2022.gada Pasaules kausa finālturnīra rīkotāju valsti, jo lēmums šīs tiesības piešķirt Katarai bijis "nepārprotami kļūdains".

EP savā rezolūcijas melnrakstā uzsver, ka atklātībā nākusī kaitējošā informācija par balsojuma gaitu un Kataras ceļu līdz uzvarai tajā neatstāj FIFA nekādas citas iespējas, kā vien atkārtota balsojuma sasaukšanu. EP uzskata, ka FIFA "nevar izvairīties no šāda pienākuma".

Rezolūcijā minēts, ka medijos pieejamā informācija apstiprina faktu, ka bijušais Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Mohameds bin Hammams ar lielu naudas summu palīdzību balsojumā nodrošinājis Āfrikas valstu federāciju atbalstu. Tāpat tajā izteikta nožēla par to, ka FIFA pilnībā nepubliskoja ziņojumu saistībā ar korupcijas aizdomām cīņā par 2018. un 2022.gada Pasaules kausa norises tiesību iegūšanu.

EP rezolūcijā teikts, ka FIFA pašlaik nav spējīga pielikt punktu ap to virmojošajiem korupcijas skandāliem. Savukārt Kataras virzienā tajā izteikts aicinājums beidzot nodrošināt cilvēktiesībām atbilstošus darba apstākļus valstī strādājošajiem ārzemniekiem.

Šī rezolūcija aprīlī tiks apspriesta EP plenārsesijā. Tās virzīšana tālāk, domājams, palielinātu uz FIFA vērsto politisko spiedienu.

FIFA prezidents Zeps Blaters pagājušajā mēnesī izteicās, ka būtu nepieciešama "zemestrīce", lai lēmums Pasaules kausa turnīru rīkot Katarā tiktu mainīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!