Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) vēlēšanu komiteja pirmdien oficiāli apstiprināja Zepu Blateru un vēl trīs kandidātus maijā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Blaters, kurš savu amatu ieņem kopš 1998.gada, par atkārtotu ievēlēšanu sacentīsies ar Nīderlandes futbola asociācijas vadītāju Mihaelu van Prāgu, Jordānijas princi Ali bin al Huseinu un Portugāles futbola leģendu Luišu Figu.

FIFA paziņojumā teikts, ka visi četri kandidāti ir izturējuši "godīguma pārbaudi", līdz ar to viņiem ir atļauts piedalīties vēlēšanās. Lai uzvarētu balsojumā, kandidātam būs nepieciešams atbalsts no lielākās daļas FIFA biedru, kuru skaits šobrīd ir 205.

Blaters, kurš balsošanas brīdī būs jau 79 gadus vecs, ir izteikts favorīts, lai tiktu ievēlēts par prezidentu uz piekto termiņu, neskatoties uz to, ka saskaras ar Eiropas biedru kritiku, galvenokārt par 2018. un 2022.gada Pasaules kausa rīkošanas tiesību piešķiršanu attiecīgi Krievijai un Katarai, ko pārņēmusi korupcijas aizdomu ēna. Lielu atbalstu šveicietim pauž Āfrikas un Āzijas federācijas.

Figu un van Prāgs savas kandidatūras paziņoja pirms neilga laika, kamēr princis Ali savu kampaņu sāka šī gada sākumā. Visi trīs veiksmīgi saņēma vismaz piecu nacionālo federāciju atbalstu savai kandidatūrai uz amatu.

Kā jau ziņots, pie kandidēšanas netika kādreizējais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks francūzis Žeroms Šampaņs un bijušais Francijas izlases futbolists Davids Žinolā, kuri nesaņēma minimāli nepieciešamo atbalstu.

Prezidenta vēlēšanas norisināsies šī gada 29. maijā, kad Cīrihē notiks 65.FIFA kongress.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!