Foto: Reuters/Scanpix

Plaši apspriestais naudas pārskaitījums starp pašreizējo Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) vadītāju Mišelu Platinī un Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidentu Zepu Blateru bija mutiska vienošanās, atzina Platinī, noliedzot, ka būtu iesaistījies kādā pretlikumīgā darbībā.

Kā zināms, pirms dažām nedēļām kļuva zināms, ka Blaters 2011.gadā pārskaitījis Platinī aptuveni 1,8 miljonus eiro par paveikto no 1999. līdz 2002.gadam.

Šobrīd šis darījums nonācis varasiestāžu uzmanības centrā, turklāt pirms neilga laika FIFA Ētikas komisija nolēma Platinī un Blateram piespriest 90 dienu diskvalifikāciju. Līdz ar to viņi nevar piedalīties jebkādās futbola aktivitātēs nacionālā un starptautiskā mērogā.

Par minēto 1,8 miljonu pārskaitījumu Blaters piektdien izteicās, ka tas bija "līgums ar Platinī, īsta džentlmeņu vienošanās".

"Šī vienošanās tika īstenota. Nevaru par to sniegt vairāk informācijas, jo šo darījumu izmeklē divas iestādes," atklāja Blaters, vienlaikus norādot, ka viss tika īstenots likuma robežās.

Arī Platinī noliedza iespēju, ka darījums varētu būt pretlikumīgi veikts, uzskatot, ka Blaters viņu gribējis "politiski nogalināt", tādējādi mazinot Platinī iespējas uzvarēt februārī gaidāmajās FIFA prezidenta vēlēšanās. "Kauns būt vilktam cauri dubļiem."

UEFA vadītājs skaidroja, ka, tiklīdz Blaters kļuva par FIFA vadītāju, jaunais prezidents piedāvāja Platinī strādāt FIFA, taču francūzis atteicis, jo tobrīd nodarbojās ar 1998.gada Pasaules kausa rīkošanu Francijā.

"Turpinājumā Blaters nāca pēc padomiem, bet par manu palīdzību piedāvāja samaksu. Teicu, ka gribu miljonu gadā jebkādā valūtā," atklāja Platinī, šādi paužot pilnīgu uzticību FIFA. "Neesmu naudas cilvēks, nauda manā dzīvē nav svarīgākā."

Blaters piekrita summu maksāt Šveices frankos (miljons franku tobrīd bija apmēram 770 000 ASV dolāru).

Taču pirmos mēnešus Platinī algu par saviem pakalpojumiem nesaņēma. Viņš jautāja Blateram, vai ir kādas problēmas. FIFA prezidents apstiprināja, ka ir problemātiski maksāt tik lielu summu vienā reizē, jo tobrīd gada algas griesti FIFA amatpersonām bija 300 000 Šveices franku.

"Mēs parakstīsim kontraktu par 300 000 Šveices franku, taču atlikumu tev iedosim vēlāk," Platinī citēja Blateru, norādot, ka "vēlāk" tā arī nepienāca.

Zīmīgi, ka Platinī ir viens no galvenajiem kandidātiem FIFA prezidenta ārkārtas vēlēšanās, kas notiks nākamā gada 26.februārī, bet nu viņš zaudējis Anglijas Futbola asociācijas (FA) atbalstu.

Tiesa, Platinī diskvalifikācija nenozīmē, ka francūzis nevarēs kandidēt uz prezidenta amatu, tomēr par to vēl tiks lemts FIFA Vēlēšanu komisijā, nevis Ētikas komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!