Foto: F64
Pagājušās sezonas čempiones "Liepājas" laukumā piektdien, 11. martā, sākas jaunā virslīgas futbola čempionāta sezona, kas ieguvusi jaunu ģenerālsponsoru sporta bāru "SynotTip".

Pirmā "SynotTip Virslīgas" futbola čempionāta spēle, kurā "Liepāja" uzņems Jūrmalas "Spartaku" Liepājas stadiona "Daugava" rezerves laukumā sāksies plkst.18.

Pērn "Liepāja" kluba pastāvēšanas vēsturē virslīgas futbola čempionātā triumfēja pirmo reizi, nodrošinot iespēju šogad piedalīties UEFA Čempionu līgas atlases turnīrā, kas vienību šosezon veicinājis radīt saukli "Liepājas futbols Latvijai".

Starpsezonā liepājnieki papildinājuši sastāvu ar uzbrucēju Edgaru Gauraču un pussargu Romānu Mickēviču, kuri abi atnākuši tieši no "Spartaka", kā arī aizsargu Ņikitu Bērenfeldu ("Skonto"). "Liepāja" starpsezonā saglabājusi komandas kodolu, tostarp ar vienību palicis pērnās sezonas labākais snaiperis Dāvis Ikaunieks. Savukārt vairāki futbolisti kā Roberts Savaļnieks ("Riga), Andris Krušatins un Raivis Andris Jurkovskis (abi - "Rīgas Futbola skola") izīrēti citām virslīgas vienībām.

"Liepājas" budžets šosezon būs ap 600 000 eiro liels, kas ir apmēram tikpat kā pērn, bet par komandas ģenerālsponsoru kļuvis auto nebanku kreditēšanas uzņēmums AS "Mogo".

Tikmēr "Spartaks" pirms savas desmitās sezonas kā galveno mērķi izvirzījis mēģinājumu izcīnīt Latvijas kausu, kas komandai otro sezonu pēc kārtas ļautu piedalīties Eirokausos. Kausa izcīņā "Spartakam" ir salīdzinoši paveicies ar izlozi, jo ceturtdaļfinālā tā tiksies ar neskaidrību pārņemto "Skonto" vienību, bet pēc tam pusfinālā dueļa uzvarētājiem nāks pretī kāda no virslīgas pagājušās sezonas pastarītēm - "Metta"/"Latvijas Universitāte" vai "Daugavpils". Tikmēr otrajā izlozes zara pusē ir trīs no pagājušās sezonas valsts četrām spēcīgākajām komandām "Liepāja", "Ventspils" un "Jelgava".

Kā izteikusies "Spartaka" vadība, "paši sev esam sponsori, dzīvojam no tā, ko nopelnījām Eirokausos".

Starpsezonā "Spartaka" galvenie zaudējumi ir tieši Gauračs un Mickēvičs, bet no Latvijas spēlētājiem piesaistīti Andrejs Kiriļins, ilgstoši leģionāra maizi ēdušais Sergejs Kožans, pērn sezonas ievadā smagu galvas traumu guvušais Artis Jaudzems un U-21 izlases vārtsargs Vladislavs Kurakins. Tāpat komandas sastāvā ir desmit leģionāri.

Pagājušo sezonu "Spartaka" galvenā trenera amatā iesāka ukraiņu speciālists Romāns Piļipčuks, tomēr jūlijā UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra laikā viņš negaidīti atstāja amatu, vietā stājoties pieredzējušajam vārtsargam Aleksandram Koliņko, kurš līdz ar to noslēdza spēlētāja karjeru. Savukārt šajā ziemā Koliņko vietā amatā stājās Baltkrievijas speciālists Oļegs Kubarevs, turklāt pēc neoficiālas informācijas līdzšinējais treneris par to uzzināja tikai no medijiem. Neskatoties uz to, šosezon Koliņko ir pieteikts kā Kubareva palīgs, turklāt arī atrodams pieteikumā kā spēlētājs.

Čempionāta pirmā kārta turpināsies nedēļas nogalē - sestdien "Ventspils" uzņems pagājušās sezonas pirmās līgas čempioni "Riga", bet kausa ieguvēja "Jelgava" Olainē uzņems "Rīgas Futbola skolas" (RFS) komandu. Tikmēr svētdien "Metta"/LU savā laukumā tiksies ar "Daugavpili".

Šī virslīgai būs 25.sezona pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, turklāt ģenerālsponsora piesaistīšana ļāvusi panākt, ka tajā komandām nav jāmaksā dalības maksa.

Kā zināms, Latvijas čempionāts palicis bez visu laiku titulētākās vienības "Skonto", kas nenokārtoto parādsaistību dēļ nesaņēma A licenci. Pirms gada "Skonto" bija līdzīgā situācijā, taču toreiz tam tika piešķirta licence, jo klubs bija izstrādājis plānu parādsaistību nokārtošanai. Tiesa, gada laikā šis plāns tā arī netika izpildīts.

"Skonto" valsts čempionātā nepārspēta palika laika posmā no 1992. līdz 2004.gadam, kā arī 2010.gadā. Pēdējos gados, kaut "Skonto" komanda teju visu laiku bijusi parādā saviem spēlētājiem, tā četrus gadus pēc kārtas spējusi finišēt virslīgas otrajā vietā.

Šajā sezonā virslīgā startēs astoņas komandas - "Liepāja", "Ventspils", "Jelgava", "Daugavpils", Jūrmalas "Spartaks", "Metta"/"Latvijas Universitāte" (LU), "Riga" un "Rīgas Futbola skola".

Pērn par valsts čempioni kļuva "Liepāja", otro vietu ieguva "Skonto", bet trešā palika "Ventspils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!