Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) tuvākā laikā varētu nopietni diskutēt par izmaiņām prestižākajā klubu turnīra Čempionu līgā, vēsta "The Telegraph".

Par izmaiņām Čempionu līgas izspēles kārtībā iestājas Vācijas, Itālijas un Spānijas lielākie futbola klubi, bet neitrālu pozīciju ietur Anglija. Idejas iniciatori uzskata, ka Čempionu līga prestiža ziņā sāk zaudēt Anglijas premjerlīgai, īpaši tas attiecas uz ieņēmumiem. Kā viens no argumentiem tiek minēts arvien pieaugošais skaits "neinteresanto" spēļu grupu turnīrā.

Kā viens no variantiem, par kuru runājot visaktīvāk, ir grupu turnīra pārveide. Plānots, ka jaunajā variantā astoņu grupu pa četrām komandām vietā būs divas grupas pa astoņām komandām. Tādējādi Čempionu līgas pamatturnīrā 32 komandu vietā būs 16, bet kvalifikācijā plānots ieviest papildus kārtu, tādējādi "atsijājot" potenciāli vājākās komandas.

"Tā ir gara saruna. UEFA ir iesaistīta, ir spiediens no lielajiem klubiem, kas vēlas izspēles kārtības izmaiņas. UEFA nostāja ir "jā, mēs tam piekrītam, kaut ko darīsim, jo komercija nesokas kā vēlētos"," pavēstījis kāds anonīms avots.

Anglijas premjerlīgas nesen noslēgtais līgums par televīzijas translācijām paredz, ka katrs klubs nākamajā sezonā saņems aptuveni 100-150 miljonus sterliņu mārciņu, neskaitot vēl paša kluba sponsora līgumus, ieņēmumus no atribūtikas un biļešu tirdzniecības. Tādējādi pat vājākais premjerlīgas klubs būs krietni naudīgāks par, piemēram, vienu no vadošajiem Spānijas klubiem "Sevilla", kura gada budžets ir aptuveni 50 miljoni eiro. Pat Čempionu līgas uzvarētājs prēmijās saņem krietni mazāk nekā premjerlīgas čempioni, norāda iniciatīvas autori.

Ja izmaiņas tiks pieņemtas, tad tās stāsies spēkā tikai no 2018./ 2019. gada sezonas, jo pirms šīs sezonas pēc nelielām izmaiņām uz trīs gadiem stājās spēkā pašreizējā izspēles kārtība Čempionu līgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!