Foto: F64
Viens no spēcīgākajiem Latvijas futbola klubiem "Jelgava" ceturtdien UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas pirmajā mačā izbraukumā ar 3:2 (3:1) pārspēja Islandes vienību Koubavogiras "Breidablik", lai gan otros vārtus ielaida kompensācijas laika sestajā minūtē.

Nākamo kvalifikācijas turnīra kārtu sasniegs uzvarētājs divu spēļu summā, bet atbildes cīņa notiks 7. jūlijā.

Jelgavas komandas labā vārtus šajā mačā guva Gļebs Kļuškins, Valērijs Redjko un vienības jaunpienācējs lietuvietis Mindaugs Grigaravičs.

Gandrīz visi vārti šajā mačā tika gūti spēles pirmajā puslaikā, turklāt jau ar pirmajā minūtēm "Jelgavai" bija pāris labas iespējas izcelties, bet viena no šīm izdevībām tika izmantota desmitajā minūtē, kad atzīmējās Kļuškins. Tiesa, jau pēc trim minūtēm mājinieki panāca izlīdzinājumu, kad rezultatīvs sitiens padevās Danielam Bambergam, turklāt arī pēc tam "Breidablik" pāris reizes traucēja jelgavnieku vārtsarga Kaspara Ikstena modrību. Tomēr nākamos divus vārtus šajā spēlē guva tieši viesi no Jelgavas, kad vispirms 33.minūtē atzīmējās Redjko, bet vienu minūti pirms lielā pārtraukuma 3:1 panāca Grigaravičs.

Otro puslaiku atkal aktīvāk iesāka jelgavnieki, taču vārtu guvumiem tas nevainagojās panākumiem, turklāt atzīstami vārtos darbojās mājinieku vārtsargs. Lai arī cīņas otrajā pusē vienības apmainījās uzbrukumiem un vārtu gūšanas iespējām, rezultāts nemainījās līdz pat kompensācijas laika sestajai minūtei, kad islandieši bija iespieduši "Jelgavu" tās aizsardzības zonā. Mājiniekiem tomēr izdevās raidīt bumbu vārtos, kad to paveica Olivers Sigurjonsons.

Jau vēstīts, ka pirms tam UEFA Eiropas līgas pirmajos mačos "Ventspils" savā laukumā ar 2:0 pārspēja Fēru salu komandu Leirvīkas "Vikingur Gota", bet Jūrmalas "Spartaks" viesos ar 1:2 piekāpās vienam no spēcīgākajiem Baltkrievijas klubiem Minskas "Dinamo".

Atbildes spēles visos pāros notiks 7. jūlijā, bet komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā, iekļūs kvalifikācijas otrajā kārtā. Izloze notika pagājušajā pirmdienā un pirms tās starp izsētajām komandām bija nokļuvusi vienīgi "Ventspils", kur tā turklāt bija arī kvalifikācijas otrās kārtas izlozē.

Ja Latvijas klubi pārvarēs kvalifikācijas pirmo kārtu, otrajā posmā, kas tiks izspēlēts 14. un 21. jūlijā, "Ventspils" spēlēs ar Skotijas vicečempioniem "Aberdeen" vai Ešas "Fola" no Luksemburgas, "Spartaks" tiksies ar Īrijas komandu Dublinas "St Patrick's Athletic", ko pērn spēja uzveikt "Skonto" futbolisti, vai citu Luksemburgas komandu Ešas "Jeunesse", bet "Jelgava" uzvaras gadījumā samēros spēkus ar Tirānas "Partizani" no Albānijas vai Slovākijas vienību Bratislavas "Slovan".

Šī gada "SynotTip" Latvijas futbola virslīgas čempionāta kopvērtējumā pēc 12 kārtām "Ventspils" ar 24 punktiem ieņem otro vietu, par četriem punktu atpaliekot no "Spartaka". Trešā ar 22 punktiem ir valsts čempione "Liepāja", bet "Jelgava" ar 16 punktiem atrodas ceturtajā pozīcijā.

Šosezon "Breidablik" nacionālajā čempionātā ar 16 punktiem deviņās spēlēs ieņem ceturto vietu. Islande pārsteigusi visus, sasniedzot Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu, tomēr valstsvienībā nav neviena nacionālā čempionāta pārstāvja.

Vienība Islandes čempionātā triumfējusi 2010. gadā, bet pērn otro reizi karjerā kļuva par vicečempioni.

"Breidablik" komanda 2013./2014. gada sezonā aizkļuva līdz UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas trešajai kārtai, bet abās pārējās dalības reizēs Eirokausos apstājusies jau pēc pirmās kārtas.

Tikmēr "Jelgava" savā jaunāko laiku vēsturē Eirokausos spēlēs ceturto reizi un pērn pirmoreiz pārvarēja UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmo kārtu, kad pārspēja bulgāru vienību Lovečas "Litex".

Jelgavnieki pirms Eirokausiem sastāvu papildinājuši vienīgi ar ilgstoši Latvijā dzīvojošo lietuvieti Mindaugu Grigaraviču.

Lai sasniegtu UEFA Eiropas līgas grupu turnīru, jāpārvar ne tikai trīs kvalifikācijas kārtas, bet arī vēlāk sekojošā "play-off" kārta.

Kā zināms, Latvijas čempione "Liepāja" UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas otrajā kārtā sacentīsies ar Austrijas labāko vienību "Salzburg", turnīru iesākot pēc divām nedēļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!