Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) par video tiesnešu piesaistīšanu nākamajā Pasaules kausa (PK) finālturnīrā izlems 2018.gada martā, trīs mēnešus pirms turnīra sākuma, atklājis FIFA prezidents Džanni Infantīno.

Infantīno intervijā laikrakstam "Le Parisien" vēlreiz apstiprināja, ka viņš atbalsta video tiesnešu ieviešanu augstākā līmeņa futbolā.

Sākotnēji arī FIFA prezidents bijis skeptisks, uzskatot, ka video tehnoloģijas, kuras palīdzētu laukuma tiesnešiem strīdīgu situāciju gadījumos, nenāks par labu un spēles būs saraustītas, tomēr tagad viņš savas domas mainījis.

"Pēc aizvadītajiem testiem esmu pārliecinājies, ka tā (pārtraukumi spēles gaitā) nebūs problēma. Mēs tuvākos divus gadus turpināsim testus un galīgo lēmumu pieņemsim 2018. gada martā. Ceru, ka pagūsim video tiesneša tehnoloģiju ieviest līdz 2018. gada Pasaules kausa finālturnīram," norādījis Infantīno.

Sistēmas testi tiks veikti tādās valstīs kā Francija, Vācija, Itālija, Portugāle, Nīderlande, Austrālija un Brazīlija.

Aizvadītajā nedēļā video tiesneša sistēma tika izmantota pārbaudes mačā starp mājinieci Itāliju un Vāciju, taču sistēmu nenācās izmantot, jo galvenais arbitrs nepieļāva kļūdas saistībā ar gūtiem vārtiem vai 11 metru soda sitieniem.

FIFA jau 2014. gada Pasaules kausa finālturnīrā izmantoja tā dēvēto vārtu gūšanas tehnoloģiju, ar kuras palīdzību tiek noteikts, vai bumba ir šķērsojusi vārtu līniju. Savukārt ar video tiesneša ieviešanu plānots atvieglot soģu darbu strīdīgās situācijās, piespriežot 11 metru soda sitienus, brīvsitienus vai fiksējot spēlētāja atrašanos aizmugures situācijā.

Pēdējais skaļais skandāls saistībā ar vārtu gūšanu izraisījās 2012. gada vasarā notikušajā Eiropas čempionāta finālturnīrā, kad Ukrainai netika ieskaitīti vārti mačā ar Angliju. Savukārt 2010. gada Pasaules kausa izcīņā tiesnešu kļūdas dēļ netika ieskaitīts angļa Frenka Lemparda vārtu guvums spēlē pret Vāciju, izraisot plašu šķendēšanos pasaules futbola elitē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!